ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακάο και μαύρη σοκολάτα αναδεικνύονται σε υπερτροφές

22 September 2021, 16:00

images

Η μελέτη COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study) συγκέντρωσε δεδομένα από 21.444 άνδρες και γυναίκες, εξετάζοντας την επίδραση των συμπληρωμάτων με εκχύλισμα κακάο σε συνηθισμένα προβλήματα υγείας, τα περισσότερα από τα οποία επιδεινώνονται με την ηλικία. Όπως φάνηκε, ειδικά η μαύρη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φλαβανόλες και αντιοξειδωτικά.

Ο Δρ Yanbin Dong, γενετιστής και καρδιολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο της Georgia, ξεκινάει τώρα έρευνα εστιάζοντας στις φλεγμονές του οργανισμού που σχετίζονται με τη γήρανση και ειδικά την επιγενετική γήρανση που οδηγεί σε έμφραγμα, εγκεφαλικό, νόσο Αλτσχάιμερ ή και κάποιο είδος καρκίνου.

Ο ερευνητής θα αναλύσει τα επίπεδα σημαντικών προ-φλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων στο αίμα όσων λαμβάνουν είτε συμπληρώματα κακάο, είτε μια πολυβιταμίνη, είτε και τα δύο, είτε τίποτα από τα δύο. Επίσης, θα πραγματοποιήσει εκτενή γενετική ανάλυση αναζητώντας γονιδιακές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση.

«Ειδικά η μαύρη σοκολάτα φημίζεται για τα οφέλη της στην υγεία ως φυσική και καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως επίσης σιδήρου, χαλκού και άλλων στοιχείων. Έχει αναφερθεί μάλιστα από κάποιους ότι η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τη γνωστική εξασθένηση και ενισχύει την ανοσολογική απόκριση», σημειώνει ο Δρ Dong.

Σχετικά Άρθρα