ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σωστή διατροφή οδηγεί σε μακροζωία

05 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Η μακροζωία προϋποθέτει την σωστή διατροφή σε βαθμό που μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας να οδηγούν σε περισσότερα χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο JAMA Internal Medicine, η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές και όχι ζωικές πηγές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για κάθε 3% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας από φυτικές αντί ζωικές πρωτεΐνες, κατά 10%.

Μάλιστα η αντικατάσταση των αυγών με φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως προϊόντα ολικής άλεσης ή δημητριακά  ή του κόκκινου κρέατος επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Jiaqi Huang, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος μπορεί να φανεί επωφελής, αρκεί να έχει βρεθεί το σωστό υποκατάστατο. Έτσι η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με τρόφιμα όπως σακχαρούχα ποτά, δεν είναι βέβαιο πως θα είχε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα διατροφικά στοιχεία περισσότερων από 237.000 ανδρών και 179.000 γυναικών, για το διάστημα μεταξύ 1995 και 2011, ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης μελέτης σχετικά με τα πρότυπα διατροφής και την υγεία. Οι πρωτεΐνες αποτελούσαν το 15% της καθημερινής διατροφής με το 40% να προέρχεται από φυτικά τρόφιμα και το 60% από ζωικά.

Τα 16 έτη παρακολούθησης, οδήγησαν σε σοκαριστικά ευρήματα αφού για κάθε 10 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης αντί ζωικής, μειώθηκε κατά 12% ο κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες.

Η πρωτεΐνη από το κόκκινο κρέας συνοδεύεται από υψηλότερα ποσοστά κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης, νατρίου και άλλων θρεπτικών ουσιών όχι τόσο ωφέλιμων για την υγεία, σύμφωνα με την Connie Diekman, σύμβουλο διατροφής στο St. Louis και πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Ενώ οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν επιπλέον φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Στα αρνητικά της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ενδέχεται τα αμινοξέα που σχηματίζονται από τη διάσπαση της ζωικής πρωτεΐνης να σχετίζονται με τη σκλήρυνση των αρτηριών ή την εμφάνιση φλεγμονής. Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να επηρεάζει την υγεία των βακτηρίων του ανθρώπινου εντέρου.

Η Kayla Jaeckel, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και υπεύθυνη περίθαλψης για ασθενείς με διαβήτη στο Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη, μένοντας στο παράδειγμα των αυγών, σημείωσε πως τα ευρήματά τους έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι η κατανάλωση αυγών δεν είναι όσο επικίνδυνη θεωρούνταν για δεκαετίες.


Σχετικά Άρθρα