ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή διατροφή μάς γλυτώνει από πολλά δεινά

22 Απριλίου 2021, 09:00

images

Σημαντικός αριθμός μελετών συνδέει τη μεσογειακού τύπου διατροφή, με μικρότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πολλών νόσων. Μια νέα μελέτη όμως αποδίδει αυτή τη σχέση στα περισσότερα βακτήρια με αντιφλεγμονώδη δράση που βρίσκονται στο έντερο όσων ακολουθούν αυτή τη διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αν και τα γονίδια, η ηλικία, το ιστορικό υγείας, φαρμακευτικές αγωγές και το άγχος διαταράσσουν συχνά την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, η διατροφή παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για τους ενήλικες, επεσήμανε ο Δρ Emeran Mayer, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπληρώματα προβιοτικών δεν θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή ούτε να υποκαθιστούν μια κακή διατροφή. Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, βασισμένο κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων και ένας συνολικά πιο υγιεινός τρόπος ζωής, είναι τα συστατικά για ένα αποδοτικό και ισχυρό εντερικό μικροβίωμα.

Η μελέτη ανέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και σακχάρων για το εντερικό μικροβίωμα, καθώς τα παραπάνω αποτελούν «καύσιμο» για βακτήρια που αυξάνουν τη φλεγμονή.

Σε αντίθεση με τα λαχανικά, τα φρούτα, τους καρπούς και λιπαρά ψάρια, τα οποία ενισχύουν τη συγκέντρωση ωφέλιμων βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου χάρη στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που αποτελούν «τροφή» τους, το fast food, το κρέας, οι τηγανιτές πατάτες και τα αναψυκτικά περιόρισαν το πλήθος τους.

Τα συμπεράσματα ανέδειξαν δύο σημαντικές πτυχές, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αφενός, την οικονομική διάσταση των διατροφικών επιλογών, καθώς οι φθηνές λύσεις είναι συνήθως και οι πιο επιβλαβείς για την υγεία, επομένως η ανησυχία εντείνεται για τον φτωχότερο πληθυσμό. Επίσης, με τις πληροφορίες για την αξία του εντερικού μικροβιώματος συνεχώς να ανανεώνονται, οι ειδικοί θα έπρεπε να κινηθούν προς μια κατεύθυνση εξατομικευμένων διατροφικών συμβουλών, βασισμένων στο πώς ο κάθε οργανισμός και τα βακτήρια στο εντερικό του οικοσύστημα αντιδρούν στην πρόσληψη διαφόρων τροφίμων.

Σχετικά Άρθρα