ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μείωση των υδατανθράκων στο πρωινό ωφελεί τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

09 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τους ερευνητές του UBC Okanagan, αναφέρει ότι μία απλή προσαρμογή στο πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Η Δρ Barbara Oliveira διεξήγαγε έρευνα με το Εργαστήριο Άσκησης, Μεταβολισμού και Φλεγμονής του Δρ Jonathan Little στη Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης του UBCO. Η τελευταία τους μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, επιβεβαιώνει ότι η μετάβαση από ένα παραδοσιακό δυτικού τύπου πρωινό με χαμηλά λιπαρά, όπως πλιγούρι βρώμης, τοστ και φρούτα, σε ένα γεύμα με χαμηλούς υδατάνθρακες υψηλότερο σε πρωτεΐνη και λιπαρά, όπως τα αυγά με μπέικον ή τυρί, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειρίζονται καλύτερα το σάκχαρό τους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η μελέτη τους, διάρκειας 12 εβδομάδων, παρακολούθησε 121 συμμετέχοντες χωρισμένους σε 2 ομάδες. Η μία έλαβε την οδηγία να φάει από μια επιλογή πρωινού χαμηλών υδατανθράκων που περιείχε κατά προσέγγιση 8 γραμμάρια υδατανθράκων, 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και 37 γραμμάρια λίπους, ενώ στην άλλη δόθηκε η οδηγία να επιλέξει από μια ποικιλία χαμηλών λιπαρών και περισσότερων υδατανθράκων που περιείχαν περίπου 56 γραμμάρια υδατάνθρακες, 20 γραμμάρια πρωτεΐνης και 15 γραμμάρια λίπος. Όλες οι επιλογές πρωινού και στις 2 ομάδες αντιστοιχούσαν σε 450 θερμίδες.

Οι συμμετέχοντες είχαν ποικίλες επιλογές πρωινού και έπρεπε να ανεβάσουν μια φωτογραφία του γεύματός τους, η οποία εξετάστηκε από ένα διαιτολόγο της μελέτης για να επιβεβαιώσει την επιλογή τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μια συσκευή συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης, την οποία φορούσαν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης και έκαναν εξετάσεις αίματος,  πριν και μετά τις 12 εβδομάδες, για να μετρήσουν τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Επίσης, μέτρησαν το βάρος και την περίμετρο της μέσης τους στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής. Καθώς η μελέτη συνεχίστηκε, ανέφεραν αισθήματα κορεσμού, ενέργειας και επίπεδα δραστηριότητας.

Η Δρ Oliveira σημειώνει ότι, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας με χαμηλούς υδατάνθρακες και της άλλης ομάδας για το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος ή την περίμετρο μέσης, η ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες σημείωσε μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ορισμένες κατάφεραν να μειώσουν τη γλυκόζη τους.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι τα άτομα που έτρωγαν πρωινό με χαμηλούς υδατάνθρακες ανέφεραν μόνοι τους χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων κατά το μεσημεριανό γεύμα και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ένα πρωινό πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες.



Σχετικά Άρθρα