ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μείωση του βουτύρου βελτιώνει την υγεία και προστατεύει από καρδιαγγειακά και καρκίνο

12 Μαρτίου 2025, 09:00

images

Το βούτυρο μπορεί να κάνει το φαγητό μας πολύ νόστιμο, αλλά μεγάλη νέα μελέτη δείχνει ότι, όσο λιγότερο από αυτό τρώμε, τόσο περισσότερο θα ζήσουμε. Η χρήση περισσότερων φυτικών ελαίων και λιγότερου βουτύρου συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine και παρουσιάστηκε στο American Heart Association EPI/Lifestyle Scientific Sessions.

Ερευνητές στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 200.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για περισσότερες από 3 δεκαετίες. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες βουτύρου σε ημερήσια βάση είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, ενώ άτομα που είχαν υψηλή πρόσληψη φυτικών ελαίων, σόγιας, κανόλας και ελαιόλαδου, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

«Το μήνυμα από αυτή τη μελέτη είναι: Λιγότερο βούτυρο και περισσότερο φυτικό έλαιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Yu Zhang, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Harvard TH Chan School of Public Health και βοηθός ερευνητής στο Brigham and Women's Hospital.

«Δεν λέμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να κόψουν εντελώς το βούτυρο», είπε ο Zhang. «Αλλά προτείνουμε ότι μια μικρή μείωση στην καθημερινή κατανάλωση βουτύρου και μια αύξηση του φυτικού λαδιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία».

Ο Zhang δεν μπορούσε να προσδιορίσει ακριβώς πόσο βούτυρο θα ήταν εντάξει να καταναλωθεί, αλλά «λιγότερο θα ήταν καλύτερο».

Η νέα μελέτη εξέτασε δεδομένα από 221.054 ενήλικες που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη Nurses' Health Study, στη Nurses' Health Study II και στη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας. Στην αρχή, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που συμμετείχαν στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας και στην παρακολούθηση Επαγγελματιών Υγείας ήταν 56.

Κάθε 4 χρόνια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας φαγητού που περιελάμβανε περισσότερα από 130 στοιχεία. Ρωτήθηκαν πόσο συχνά, κατά μέσο όρο, κατανάλωναν κάθε τρόφιμο τον περασμένο χρόνο. Οι συμμετέχοντες είχαν 9 πιθανές απαντήσεις που κυμαίνονταν από «ποτέ ή λιγότερο από 1 φορά το μήνα» έως «6 ή περισσότερες φορές την ημέρα».

Κατά τη διάρκεια των 33 ετών παρακολούθησης, 50.932 από τους συμμετέχοντες πέθαναν, 12.241 από καρκίνο και 11.240 από καρδιακές παθήσεις.

Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν την υψηλότερη ημερήσια ποσότητα βουτύρου (13 έως 14 γραμμάρια) είχαν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα 0.1-0.2 γραμμάρια ή σχεδόν καθόλου).

Χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο, οι ερευνητές υπολόγισαν τη διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας όταν τα φυτικά έλαια αντικαθιστούσαν περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο κάθε μέρα και βρήκαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα αίτια θανάτου, διαπίστωσαν ότι, κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού) φυτικής προέλευσης την ημέρα ισοδυναμούσαν με 11% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 6% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς συνιστά να λαμβάνετε λιγότερο από το 6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά. Για παράδειγμα, εάν κάποιος καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, δεν πρέπει να προέρχονται περισσότερες από 120 θερμίδες από αυτά από κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή περίπου 13 γραμμάρια ή λιγότερο κορεσμένου λίπους την ημέρα.  



Σχετικά Άρθρα