ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καρδιακή υγεία απαιτεί προσεκτική επιλογή των υδατανθράκων που θα καταναλώνουμε

03 Μαρτίου 2021, 10:00

images

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα τόσο γεωγραφικά όσο και διατροφικά για να διερευνήσει την συμμετοχή των υδατανθράκων στην κακή υγεία της καρδιάς. Τα στοιχεία της προέρχονται από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο σε αντίθεση με έρευνες του παρελθόντος που κυρίως επικεντρώθηκαν σε στοιχεία από χώρες του δυτικού κόσμου.

Την έρευνα PURE (Population Urban and Rural Epidemiology).πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster και συμμετείχαν 137.851 άνθρωποι ηλικίας 35 με 70 ετών που παρακολουθήθηκαν για περίπου 9,5 χρόνια. 

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε διατροφικά ερωτηματολόγια για να μετρήσουν μακροπρόθεσμα τη διατροφή των συμμετεχόντων και να εκτιμήσουν τον γλυκαιμικό δείκτη (την κατάταξη των τροφίμων με βάση την επίδρασή τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και το γλυκαιμικό φορτίο (η ποσότητα των υδατανθράκων σε ένα φαγητό όταν υπερβαίνει τον γλυκαιμικό δείκτη) της διατροφής τους. Υπήρξαν 8.780 θάνατοι και 8.252 καρδιακά επεισόδια μεταξύ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Κατηγοριοποίησαν τη διατροφική πρόσληψη υδατανθράκων ανάλογα με το αν οι συγκεκριμένοι τύποι υδατανθράκων αύξησαν τα σάκχαρα στο αίμα περισσότερο σε σχέση με άλλους (υψηλός γλυκαιμικός δείκτης) και συνέκριναν αυτόν τον δείκτη με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτου.

Όσοι συμμετέχοντες είχαν μια διατροφή που συμπεριελάμβανε υδατάνθρακες  με το υψηλότερο 20% του γλυκαιμικού δείκτη, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και θάνατο εάν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, ή 20% πιθανότητα να έχουν στο μέλλλον κάποιο επεισόδιο σε περίπτωση που δεν είχαν αντίστοιχο ιατρικό ιστορικό. Όπως είναι ίσως προφανές, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους συμμετέχοντες που ήταν παχύσαρκοι.

«Η έρευνα PURE έχει αποδείξει ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες ίδια. Μια διατροφή πλούσια σε κακής ποιότητας υδατάνθρακες συνδέεται άμεσα με το χαμηλό προσδόκιμο ζωής, ενώ αντίθετα μια διατροφή πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι ευεργητικά για την υγεία» αναφέρει σχετικά ο συγγραφέας της έρευνας David Jenkins, καθηγητής ιατρικής και διατροφικών επιστημών στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Li Ka Shing του Νοσοκομείου St. Michael στο Τορόντο. Ο ίδιος μελετά εδώ και δεκαετίες τις επιπτώσεις των υψηλών γλυκαιμικών δεικτών στη διατροφή.

Άρα αν διαλέξουμε με προσοχή τα τρόφιμα που περιέχουν τους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μόνο καλό θα κάνουμε στην υγεία μας. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Αντιθέτως, υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν τα τρόφιμα από ραφιναρισμένο αλεύρι όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες.

Σχετικά Άρθρα