ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή πλούσια σε κάλιο συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών

11 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Healthline, σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας διατροφής πλούσιας σε κάλιο στην αρτηριακή πίεση σε σχεδόν 25.000 συμμετέχοντες (11.267 άνδρες και 13.696 γυναίκες). Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τη μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer)-N και ήταν άτομα ηλικίας από 40 έως 79 ετών, στο Norfolk του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ 1993 και 1997.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι η κατανάλωση καλίου (σε γραμμάρια την ημέρα) επηρέασε την αρτηριακή πίεση σε γυναίκες που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα αλατιού (νάτριο). Οι ερευνητές είπαν ότι, καθώς η πρόσληψη καλίου των γυναικών αυξανόταν, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε.

Διαπίστωσαν επίσης ότι, στις γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη αλατιού, κάθε επιπλέον γραμμάριο ημερήσιου καλίου μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση (τον κορυφαίο αριθμό αρτηριακής πίεσης) κατά 2,4 mmHg.

Ωστόσο, στους άνδρες, δεν ανιχνεύθηκε σημαντική σχέση μεταξύ του καλίου και της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη μετά από διάμεσο χρόνο σχεδόν 20 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη καλίου είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη καλίου. Τα καρδιαγγειακά συμβάντα ορίστηκαν ως νοσηλεία ή θάνατος λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Με τον καιρό, η πρόσληψη καλίου για τους άνδρες είχε σημασία.

«Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες αναλύθηκαν ξεχωριστά, οι αντίστοιχες μειώσεις κινδύνου από την ύπαρξη επαρκούς καλίου στη διατροφή ήταν 7% για τους άνδρες και 11% για τις γυναίκες», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σημείωσαν, τέλος, ότι η σχέση μεταξύ του καλίου και της καρδιαγγειακής υγείας ήταν η ίδια ανεξάρτητα από την πρόσληψη αλατιού, υποδηλώνοντας ότι το κάλιο έχει άλλους τρόπους προστασίας της καρδιάς εκτός από την αύξηση της απέκκρισης νατρίου.


Σχετικά Άρθρα