ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή για υγιή καρδιά ...αποκαλύπτεται

10 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Η καρδιά μας είναι ο μυς που ξεκινάει πρώτος να "εργάζεται" κατά την εμβρυική ζωή και σταματάει τελευταίος κατά την αποχώρησή μας από τον κόσμο αυτό... Για να την προστατεύσουμε, είναι χρήσιμο να παραμένουμε αδύνατοι και γυμνασμένοι αλλά και να τρώμε συγκεκριμένες τροφές που την ωφελούν αποφεύγοντας αυτά που την βλάπτουν!

Για να βοηθήσουμε την καρδιά μας να παραμείνει για πολλά χρόνια σε ...νεανική κατάσταση γνωρίζουμε όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε. Ακόμα και ο πιο αμετανόητος καπνιστής, γνωρίζει ότι το κάπνισμα κάνει κακό στα αγγεία της καρδιάς. Επίσης, ακόμα και ο πιο "γλυκατζής", γνωρίζει ότι οι υψηλές τιμές στο σάκχαρο κάνει επίσης κακό στην καρδιά. Κι ακόμα και ο πιο παχύσαρκος "φαγάς" ξέρει ότι τα παϊδάκια και τα λουκάνικα που κατανάλωσε χθες το βράδυ, του άρεσαν μεν αλλά δεν του κάνουν καλό!

Επί της ουσίας λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε αν οι συνήθειές μας είναι υγιεινές ή όχι και δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας το πει. Κάνουμε τις επιλογές μας ως ενήλικες, παίρνουμε τα ρίσκα μας και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αν και όποτε έρθουν.

Αυτό που αξίζει να σας πούμε, είναι ποιες τροφές είναι οι πολύ ωφέλιμες για την καρδιά ώστε - αν θέλετε και μπορείτε- να τις βάλετε στο τραπέζι σας:

Η πρώτη κατηγορία είναι τα ψάρια και μάλιστα τα λιπαρά με Ω3 λιπαρά οξέα. Η σαρδέλα, ο κολιός αλλά και ο σολομός έχουν τα περισσότερα. Κι αν προτιμήσετε να τα ψήσετε αντί να τα τηγανίσετε, τότε θα κάνετε ένα μεγάλο δώρο στην καρδιά σας.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα λαχανικά και ειδικά αυτά που έχουν σκούρο πράσινο χρώμα όπως είναι το σπανάκι, το μπρόκολο και τα σπαράγγια. Προτιμήστε τα ωμά ή στον ατμό. Κι αν τα βράσετε, φροντίστε να μην υπερβάλλετε. Όσο πιο ωμά είναι όταν τα καταναλώνετε, τόσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά θα σας δώσουν.

Η τρίτη κατηγορία είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης. Και δεν εννοούμε τα κουτιά με τα επεξεργασμένα δημητριακά που τρώμε για πρωινό. Εννοούμε τα αλεύρια που είναι μαύρα, τα ρύζια που είναι με τον φλοιό τους, το ψωμί του χωριού που είναι πολύσπορο!

Αν καθημερινά έχετε κάτι από τα παραπάνω στο τραπέζι σας ή ιδανικά κάτι από όλες τις κατηγορίες, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να διατηρήσετε υγιή την σκληρά εργαζόμενη καρδιά σας!

ΠΗΓΗ

European Society Cardiology

Σχετικά Άρθρα