ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή επηρεάζει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά

24 Μαΐου 2022, 16:00

images

Νέα μελέτη αναφέρει ότι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή των παιδιών. Ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition Neuroscience, οι ερευνητές ζήτησαν από γονείς 134 παιδιών με συμπτώματα ΔΕΠΥ να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωναν τα παιδιά, αλλά και το μέγεθος των μερίδων, σε διάστημα 90 ημερών.

Ένα άλλο ερωτηματολόγιο ζήτησε από τους γονείς να αξιολογήσουν τα συμπτώματα της διάσπασης προσοχής - χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΔΕΠΥ - στα παιδιά τους, όπως δυσκολία να παραμείνουν συγκεντρωμένα, να μην ακολουθήσουν οδηγίες, να θυμηθούν πράγματα και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα έλλειψης προσοχής, δήλωσε η Irene Hatsu, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρώπινης διατροφής στο The Ohio State University.

«Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ», είπε ο Hatsu.

Τα δεδομένα για αυτήν την έρευνα συλλέχθηκαν ως μέρος της μελέτης Micronutrients for ADHD in Youth (MADDY), η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων 36 συστατικών για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και του ανεπαρκούς συναισθηματικού ελέγχου σε 134 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Η μελέτη που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και συμπληρωμάτων διατροφής, ανέφερε ότι τα παιδιά που έλαβαν τα μικροθρεπτικά συστατικά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα ΔΕΠΥ και αδυναμίας διαχείρισης συναισθημάτων από εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πέρυσι στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων.

Μια άλλη μελέτη που αφορούσε τα ίδια παιδιά, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο περιοδικό Nutrients, έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είχαν υψηλότερα επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας ήταν πιο πιθανό από άλλα να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα συναισθηματικής απορρύθμισης, όπως χρόνια ευερεθιστότητα, θυμό και ξεσπάσματα.

Και οι τρεις μελέτες δίνουν μια παρόμοια εικόνα, επισήμανε η Hatsu: Μια υγιεινή διατροφή που παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

«Αυτό που κάνουν συνήθως οι κλινικοί γιατροί όταν τα παιδιά με ΔΕΠΥ αρχίζουν να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα είναι να αυξάνουν τη δόση του θεραπευτικού τους φαρμάκου, εάν παίρνουν ήδη, ή να τους ξεκινούν τη φαρμακευτική αγωγή».

«Οι μελέτες μας υποδεικνύουν ότι αξίζει τον κόπο να ελέγξουμε την πρόσβαση των παιδιών σε υγιεινά τρόφιμα καθώς και την ποιότητα της διατροφής τους για να δούμε αν μπορεί να συμβάλλει στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους», δήλωσε καταληκτικά η Hatsu.


Σχετικά Άρθρα