ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία του εντέρου

21 Οκτωβρίου 2019, 07:22

images

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία αλλά ειδικά και από πρόβλημα στο έντερο.

Οι φυτικές ίνες προστατεύουν μειώνοντας τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Στο συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζιατόνγκ της Σαγκάης, που ήταν μετανάλυση 17 μελετών σε ένα εκατομμύριο Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Οι ίνες φαίνεται ωστόσο ότι βοηθούν και στην πρόληψη του καρκίνου. Ειδικά οι καρκίνοι του εντέρου και του ορθού είναι από τους πιο συχνούς αλλά είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι μπορούν να προληφθούν σε ποσοστό που αγγίζει το 50% μέσω της σωστής διατροφής και γενικά του τρόπου ζωής.

Η αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών είναι μία από τις βασικότερες αλλαγές που πρέπει να κάνει όποιος θέλει να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καρκίνων.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη λήψη φυτικών ινών, που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης και φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών ειδών καρκίνου.

Μια βρετανική μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 24 γραμμάρια ίνες τη μέρα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου και του ορθού από ό,τι τα άτομα που κατανάλωναν 10 γραμμάρια ίνες τη μέρα.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών: Οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες ίνες προσθέτουν όγκο στη διατροφή και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Δεν διαλύονται στο νερό, οπότε περνούν σχεδόν άθικτες από τη γαστρεντερική οδό.

Οι αδιάλυτες ίνες επιταχύνουν το πέρασμα των τροφών από το έντερο και βοηθούν την αποβολή τους, μειώνοντας έτσι την έκθεση σε τοξικούς και καρκινογόνους παράγοντες.

Οι αδιάλυτες ίνες περιέχονται κυρίως στα προϊόντα και τα αλεύρια ολικής άλεσης, στο πίτουρο σιταριού, στους σπόρους, στους ξηρούς καρπούς, στο κριθάρι, στο κουσκούς, στο καστανό ρύζι και στο πλιγούρι, αλλά και στους σπόρους και στη φλούδα φρούτων και λαχανικών.

Οι διαλυτές ίνες, όπως αυτές που περιέχουν τα όσπρια και η βρόμη, ζυμώνονται από βακτήρια στο έντερο και μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, που προστατεύουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Σχετικά Άρθρα