ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή είναι φάρμακο και για την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (κολίτιδα)

20 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακάλυψαν ότι ουσίες όπως είναι η πτεροστιλβένη και η ρεσβερατρόλη, έχουν αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην φυσική αντιμετώπιση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. 

Η ομάδα με επικεφαλής την Δρ Chiharu Nishiyama, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό στο πλαίσιο πολύχρονης έρευνας που αναζήτησε τον ρόλο των τροφών στην ανθρώπινη υγεία. «Γνωρίζαμε πως η ρεσβερατρόλη είχε επιδείξει σημαντική ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση σε πειραματόζωα με ελκώδη κολίτιδα. Αναζητήσαμε επομένως άλλες πολυφαινολικές ενώσεις με παρόμοια δομή που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θεραπευτικά για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου», σημείωσε ο Δρ Takuya Yashiro που συμμετείχε στην ομάδα η οποία προχώρησε σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό The FASEB Journal.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση μιας σειράς φυτικών ενώσεων στον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων από τα δενδριτικά κύτταρα. Η αρχική έρευνα οδήγησε στην πτεροστιλβένη, η οποία είχε την ισχυρότερη ανοσοκατασταλτική δράση. Παραπάνω μελέτες έδειξαν ότι η θεραπεία με πτεροστιλβένη εμποδίζει τη διαφοροποίηση των Τ κυττάρων σε Th1 και Th17 (υπότυποι των Τ κυττάρων που αυξάνουν την ανοσοαπόκριση) ενώ αυξάνει τη διαφοροποίησή τους σε ρυθμιστικά Τ κύτταρα (ένας άλλος υπότυπος που αναστέλλει τη φλεγμονή). Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η θεραπεία αναστέλλει την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών από τα δενδριτικά κύτταρα, μειώνοντας τη δραστικότητα δέσμευσης DNA ενός κρίσιμου παράγοντα μεταγραφής PU.

Την ρεσβερατρόλη μπορούμε να την πάρουμε από σταφύλια, κόκκινο κρασί, μούρα και ξηρούς καρπούς. Και την πτεροστιλβένη από μύρτιλα και μούρα.


Σχετικά Άρθρα