ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή βοηθά στον αγώνα κατά του καρκίνου

16 Νοεμβρίου 2019, 05:30

images

Σήμερα είναι γνωστό ότι ο καρκίνος είναι πολλές διαφορετικές νοσολογικές οντότητες με εντελώς διαφορετικούς εκλυτικούς παράγοντες. Άλλοτε πρόκειται για γονιδιακή προδιάθεση, άλλοτε για περιβαλλοντική, άλλοτε για κακό τρόπο ζωής κι άλλοτε είναι απλά ...ατυχία. Στους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, η διατροφή κατέχει την πρώτη θέση.

Ας αναφέρουμε πρώτα τα αρνητικά:

Το πρώτο που πρέπει να προσέχουμε είναι η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Μία μικρή ποσότητα (1-2 ποτήρια) λίγες φορές την εβδομάδα, ίσως και να ωφελήσει την καρδιά και τον ψυχισμό μας. Αλλά η συχνότερη κατανάλωση, ειδικά των ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλη όπως είναι το ουίσκι και η βότκα, θέτει σε κίνδυνο το ήπαρ, το γαστρεντερικό μας σύστημα και το ουροποιητικό μας.

Βλαβερή δράση στον οργανισμό φαίνεται ότι έχει και η ζάχαρη. Ένα γλυκάκι μία φορά στις τόσες δεν αποτελεί πρόβλημα ακόμα και για άτομα με διαβήτη. Αλλά η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης μέσω του καφέ και άλλων αφεψημάτων, μέσω μπισκότων και κέϊκ, δημητριακών γα το πρωινό αλλά και των κλασικών γλυκών, έχει κακή δράση στον οργανισμό σε προληπτικό για τον καρκίνο επίπεδο και απαγορεύεται όταν το άτομο διαγνωστεί με καρκίνο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις βλαβερές ουσίες, καλό είναι να αποφεύγουμε προληπτικά την μεγάλη κατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι όταν τρώμε λίγο και σωστά προστατευόμαστε από κάποια είδη καρκίνου, όπως είναι και κάποιες μορφές του καρκίνου του μαστού που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία.

Α δούμε τώρα ποιες τροφές έχουν ευεργετική δράση:

Η βιταμίνη D έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο και έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες ότι συντελεί στην πρόληψη πολλών ασθενειών ενώ βοηθά τον οργανισμό και στην αντιμετώπιση του καρκίνου όταν αυτός έχει εμφανιστεί. Την βιταμίνη αυτήν την συνθέτει ο οργανισμός μας με την έκθεση στον ήλιο. Αυτό δεν σημαίνει πολύωρη ηλιοθεραπεία αλλά μισή ώρα καθημερινά στο ηλιακό φως χωρίς πολλά ρούχα, καθώς ο ήλιος πρέπει να "βλέπει" δέρμα. Υπάρχουν όμως και πολλά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D όπως είναι πολλά γαλακτοκομικά.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με "αρχηγό" το σπανάκι είναι μεγάλοι σύμμαχοι της υγείας μας. Καθημερινά πρέπει να τρώμε μία ωμή σαλάτα με πράσινα λαχανικά είτε είμαστε άρρωστοι είτε υγιείς και σε όλες τις ηλικίες.

Τα φρούτα είναι μαζί με τα λαχανικά ασπίδα προστασίας κατά πολλών ασθενειών, μεταξύ αυτών και πολλών ειδών καρκίνου. Οι ειδικοί συστήνουν να τα τρώμε με εποχική ποικιλία και να έχουμε καθημερινά στην διατροφή μας τουλάχιστον δύο μερίδες.

ΠΗΓΗ

Nutrition

Σχετικά Άρθρα