ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί το γιαούρτι είναι καλό στην αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα;

20 Μαΐου 2022, 10:00

images

Το γιαούρτι έχει συστατικά που μπορεί να φανούν χρήσιμα στη θεραπεία ιώσεων, όπως αυτή που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας. Ορισμένα από αυτά είναι τα προβιοτικά και το αμινοξύ L-λυσίνη, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση της λοίμωξης και των συμπτωμάτων.

Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται με επώδυνα δερματικά εξανθήματα που μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, πυρετό και στομαχικές διαταραχές. Ο ιός της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα μπορεί να προκαλέσει τόσο ανεμοβλογιά, όσο και έρπητα ζωστήρα. 

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά και το αμινοξύ λυσίνη, γνωστό και ως L-λυσίνη. Αυτά τα δύο συστατικά προάγουν πολλές σωματικές λειτουργίες και βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προβιοτικά

Έρευνα από το 2021 αναφέρει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα ορισμένων ασθενειών, όπως ο έρπης. Αν και δεν μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες, μπορεί να τις κάνουν πιο διαχειρίσιμες.

Το γαστρεντερικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ανοσίας και στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιών. Όταν κάτι διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ του μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι των ιών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας του μικροβιώματος.

Οι ερευνητές από τη μελέτη του 2021 δεν κατανοούν πλήρως τους άλλους τρόπους με τους οποίους τα προβιοτικά προκαλούν αντιική δράση. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι τα προβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν την ιική ανοσία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της λειτουργίας του φραγμού του βλεννογόνου, η οποία εμποδίζει τα ιικά σωματίδια να διασχίσουν το φράγμα.

Λυσίνη

Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο θεωρείται ως το δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η λυσίνη βοηθά στη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος γενικά, το οποίο με τη σειρά του βοηθά τον οργανισμό να προστατευτεί από ιούς, όπως ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα.



Σχετικά Άρθρα