ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί τα ταξίδια μάς αφυδατώνουν και πώς να το αποφύγουμε

08 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που οι άνθρωποι έχουμε ταξιδέψει ελεύθεροι και, ενώ πολλοί από εμάς είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέψαμε στις διακοπές και στα ταξίδια, μπορεί να έχουμε ξεχάσει κάποια βασικά πράγματα... Η συνεχής ενυδάτωση, για παράδειγμα, είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ενώ ταξιδεύουμε, και ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη ζέστη του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να ξέρετε να αναγνωρίζετε και να καταπολεμάτε την αφυδάτωση.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το ταξίδι μπορεί να αφυδατώσει. 

Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα ταξίδια διαταράσσουν τις καθημερινές μας ρουτίνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην πίνουμε τόσο πολύ νερό όσο συνήθως, αν ήμασταν στο σπίτι.

Δεύτερον, εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, αυτό αυξάνει αυτόματα τις ανάγκες ενυδάτωσης, εξαιτίας του ύψους.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο μπορεί να αφυδατωθούμε όταν ταξιδεύουμε είναι ότι ταξιδεύουμε σε χώρες με βακτήρια που το σώμα μας δεν έχει συνηθίσει, κάτι που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αφυδατωμένοι.

«Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών», είπε ο Δρ Eric Ascher, ειδικός οικογενειακής ιατρικής στο νοσοκομείο Lenox Hill. «Μερικοί άνθρωποι που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο τείνουν να μην πίνουν νερό από φόβο μήπως δεν μπορούν να βρουν μπάνιο στην πορεία. Το περιβάλλον που ταξιδεύετε είναι πιθανό να μην το έχετε συνηθίσει — ίσως τρώτε πιο αλμυρά φαγητά, ένα επιπλέον αλκοολούχο ποτό από ό,τι συνηθίζατε ή περισσότερες δραστηριότητες από ό,τι έχετε συνηθίσει και η ενυδάτωση με νερό είναι μια μεταγενέστερη σκέψη».

Τέλος, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα σημάδια αφυδάτωσης, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα προτού επιδεινωθεί. Όταν ταξιδεύετε, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και που μπορεί να υποδηλώνουν ότι είστε αφυδατωμένοι.

Σύμφωνα με την κλινική του Cleeveland, τα ακόλουθα είναι μερικά από τα μεγαλύτερα σημάδια αφυδάτωσης:

Πονοκέφαλος.

Ακραία δίψα.

Ξηρό στόμα ή ξηρός βήχας.

Λιγότερη ούρηση.

Σκούρα ούρα.

Κούραση.

Ζάλη.

Σύγχυση.

Όμως οι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να προσέχουν την ενυδάτωσή τους. Οι οικογένειες που ταξιδεύουν θα πρέπει επίσης να δώσουν έμφαση στα παιδιά και τα βρέφη για να βεβαιωθούν ότι παραμένουν ενυδατωμένα.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης σε παιδιά ή βρέφη περιλαμβάνουν:

Ξηρά χείλη και γλώσσα.

Κλάμα χωρίς δάκρυα.

Λιγότερες από έξι βρεγμένες πάνες την ημέρα για τα βρέφη.

Όχι βρεγμένες πάνες ή ούρηση για οκτώ ώρες για νήπια.

''Βυθισμένα'' μάτια ή μάγουλα.

Ακινησία ή ευερεθιστότητα.



Σχετικά Άρθρα