ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη σοκολάτα

19 Οκτωβρίου 2019, 11:00

images

Όπως δείχνουν τελευταία ευρήματα ίσως υπάρχει ένας ισχυρός λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη σοκολάτα καθώς η κατανάλωσή της προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, όχι μία φορά αλλά δύο φορές!

Αυτό περιγράφει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Cell Metabolism.

Η ορμόνη ντοπαμίνη προκαλεί την αίσθηση της ευχαρίστησης και εκκρίνεται καθώς ξεκινάει η λήψη τροφής με τη μάσηση.

Αλλά το ίδιο συμβαίνει και πάλι, όταν η τροφή φθάνει στο στομάχι.

Για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα, χρησιμοποιήθηκε μία πρόσφατα αναπτυχθείσα τεχνική σάρωσης PET, που επιτρέπει να εντοπίζεται πότε απελευθερώνεται η ντοπαμίνη, καθώς και τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την απελευθέρωση της.

Ενώ η πρώτη απελευθέρωση συνέβη στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την αισθητηριακή αντίληψη, η μετά την κατάποση απελευθέρωση περιελάμβανε επιπρόσθετες περιοχές που σχετίζονται με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες.

Από τη μία πλευρά, η απελευθέρωση ντοπαμίνης αντικατοπτρίζει την υποκειμενική επιθυμία να καταναλωθεί ένα είδος τροφής, ενώ από την άλλη πλευρά, αυτή η επιθυμία φαίνεται να καταστέλλει την προκαλούμενη από το έντερο απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Πιθανώς, αυτή η παρατηρούμενη καταστολή της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται κατά την κατάποση, θα μπορούσε να προκαλέσει υπερκατανάλωση των επιθυμητών τροφίμων.

Η διατροφική αξία της σοκολάτας ή συναφών κέικ είναι πάντως σημαντική και τα οφέλη της πολλά με αποτέλεσμα διατροφολόγοι και γιατροί να μας επιτρέπουν ή και να μας συστήνουν την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Μαζί με το κόκκινο κρασί, εξάλλου, ειδικά η μαύρη σοκολάτα και συναφή γλυκά παρασκευασμένα με επίσης με μαύρη σοκολάτα, θεωρούνται ότι έχουν επίδραση στην καρδιά.

100 γρ. σοκολάτας υγείας περιέχουν:

Ενέργεια 479 kcal

Πρωτεΐνες 4.2gr

Υδατάνθρακες 63.1gr

Λίπη 30gr

Φυτικές ίνες 5,9gr

Ασβέστιο 32mgr

Μαγνήσιο 115mgr

Σίδηρος 3.13mgr

Φώσφορος 132mgr

Κάλιο 365mgr

Νάτριο 11mgr

Ψευδάργυρος 1.62mgr

100 γρ. σοκολάτας γάλακτος περιέχουν:

Ενέργεια 513 kcal

Πρωτεΐνες 6.9gr

Υδατάνθρακες 59.2gr

Λίπη 30.7gr

Φυτικές ίνες 3.4gr

Ασβέστιο 191mgr

Μαγνήσιο 60mgr

Σίδηρος 1.39mgr

Φώσφορος 216mgr

Κάλιο 385mgr

Νάτριο 82mgr

Ψευδάργυρος 1.88mgr.

Σχετικά Άρθρα