ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιαούρτι: Το πλέον ωφέλιμο τρόφιμο για την υγεία μας

17 September 2021, 09:00

images

Πρόσφατη μελέτη από τα Πανεπιστήμια της Πολιτείας του Μέιν και της Νότιας Αυστραλίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS) και δημοσιεύεται στο International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Η ερευνητική ομάδα ανέτρεξε σε δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία τα 62,1 έτη από τη μελέτη MSLS, 62% εκ των οποίων υπερτασικοί με τιμές αρτηριακής πίεσης 140/90 mmHg. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέθηκε με μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική μείωση στις τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, επίδραση που δεν παρατηρήθηκε ωστόσο στους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές. 

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα προέκυψαν κατόπιν συνεκτίμησης παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλες μεταβλητές αναφορικά με τη διατροφή.

Παλαιότερες μελέτες της ομάδας που συμμετέχει στην MSLS έχουν διαπιστώσει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής από τη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας.

* Να διευκρινίσουμε ότι η μελέτη αφορούσε παραδοσιακό γιαούρτι με καλλιέργεια και όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού με ζελατίνη.


Σχετικά Άρθρα