ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιαούρτι: Νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό αρκεί να είναι...γιαούρτι

27 Μαΐου 2020, 09:00

images

Το γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που προέρχεται από την πήξη του νωπού γάλακτος και παράγεται με γαλακτική ζύμωση με βακτήρια. Οι μικροοργανισμοί είναι "ζωντανοί" και το προϊόν αποκτά μέσω αυτών ευεργετικές ιδιότητες. Στον αντίποδα, τα επιδόρπια γιαουρτιού αποτελούνται από γάλα που έχει πήξη με ζελατίνη και ως εκ τούτου μας δίνουν τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος και μέχρι εκεί!

Το γιαούρτι μπορεί να είναι από γάλα αγελάδας, γίδινο ή πρόβειο κι ανάλογα με την επεξεργασία του γάλακτος και την περιεκτικότητα του σε λιπαρά διακρίνεται σε γιαούρτι αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο, γιαούρτι παγωτό, γιαούρτι διαίτης, ημιαποβουτυρωμένο και σε γιαούρτι χωρίς "πέτσα".

Το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών του. Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι τα ενεργά βακτήρια που περιέχει, δρουν στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

Κάποιοι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα, επειδή τους προκαλεί πόνους στην κοιλιά και διάρροια. Τα συμπτώματα οφείλονται στην αδυναμία τους να πέψουν τη λακτόζη, το φυσικό ζάχαρο που περιέχει το γάλα. Αλλά κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20%-30% και πολλοί εξ αυτών των ανθρώπων μπορούν να τρώνε γιαούρτι χωρίς πρόβλημα. 

Το γιαούρτι τρώγεται χωρίς καμία γαρνιτούρα, συνοδεύεται από φρούτα, από γλυκά του κουταλιού, μέλι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή μπαίνει ως υλικό σε κέϊκ και άλλα παρασκευάσματα χάνονταν ωστόσο με το μαγείρεμα αρκετά συστατικά του. Τα τελευταία χρόνια το βρίσκουμε επίσης σε παγωμένη μορφή, σαν παγωτό, frozen yogurt, και μπορεί να αντικαταστήσει τους καλοκαιρινούς μήνες την ανάγκη μας για τα υπόλοιπα παγωμένα εδέσματα με έναν τρόπο πολύ πιο υγιεινό.

Σχετικά Άρθρα