ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα και τη μυϊκή ενδυνάμωση

25 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients, υπάρχουν φρούτα ενισχύουν τόσο τις καύσεις, όσο και τις επιδόσεις στη γυμναστική. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τα βατόμουρα!

Ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια και το τμήμα Κινησιολογίας και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Gonzago εξέτασαν τις πιθανές επιδράσεις των φρούτων αυτών στην προσπάθεια κάποιων να αδυνατίσουν ενισχύοντας ταυτόχρονα τη μυϊκή τους μάζα. Εξέτασαν λοιπόν 11 άνδρες ποδηλάτες, στους οποίους ζητήθηκε να κάνουν καθημερινά για 40 λεπτά ποδήλατο σε μέτρια ένταση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα αίματος κάθε 10 λεπτά. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να καταναλώνουν καθημερινά 25 γραμμάρια αποξηραμένων βατόμουρων πριν από την άσκηση.

Μετά που διήρκεσε δύο εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας κούπας βατόμουρων την ημέρα οδηγούσε στο να καταναλώνει ο οργανισμός περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης, και παράλληλα βοηθούσε τους μύες να αποθηκεύσουν περισσότερη γλυκόζη. Αποδείχτηκε δηλαδή ότι τα βατόμουρα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, αυξάνοντας την αντοχή.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι, στα 40 λεπτά άσκησης, τα επίπεδα οξείδωσης λίπους αυξήθηκαν κατά 31,1%, ενώ παράλληλα τα επίπεδα γαλακτικού οξέος, που αποτελούν δείκτη κόπωσης, μειώθηκαν σημαντικά. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες έκαιγαν περισσότερο λίπος μετά την κατανάλωση βατόμουρων.

Σχετικά Άρθρα