ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

FDA: Ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες στις συσκευασίες τροφίμων

01 Οκτωβρίου 2022, 08:00

images

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προτείνει αλλαγές στα πρότυπα διατροφής που πρέπει να πληρούν τα τρόφιμα για να μπορούν να φέρουν την ετικέτα «υγιεινό» στις συσκευασίες τους. Περίπου το 5% των τροφίμων επισημαίνονται ως ''υγιεινά''. Η FDA υπογραμμίζει ότι, από τότε που ορίστηκαν για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις  για την επισήμανση ενός τροφίμου ως ''υγιεινού'', η Διατροφολογία έχει αλλάξει, καθιστώντας τον όρο ξεπερασμένο.

Για παράδειγμα, ορισμένα δημητριακά που έχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ορισμό του «υγιεινού», αλλά ο σολομός, ο οποίος είναι υψηλός σε ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά, δεν τις πληροί.

Τα προτεινόμενα κριτήρια αλλάζουν τον ορισμό του όρου ''υγιεινό''. Αντί να λαμβάνονται υπόψη μόνο μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, στα κριτήρια θα συμπεριλαμβάνονται και η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στα τρόφιμα, καθώς και η θρεπτική πυκνότητα.

Για να επισημανθούν ως "υγιεινά", τα προϊόντα θα πρέπει να:

⦁ Περιέχουν μια ορισμένη, σημαντική ποσότητα από τουλάχιστον μία από τις ομάδες ή υποομάδες τροφίμων – όπως φρούτα, λαχανικά ή γαλακτοκομικά – που συνιστώνται από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Οδηγίες.

⦁ Τηρούν συγκεκριμένα όρια για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο και τα πρόσθετα σάκχαρα. Το όριο βασίζεται σε ένα ποσοστό της ημερήσιας αξίας για το θρεπτικό συστατικό και ποικίλλει ανάλογα με την τροφή και την ομάδα τροφίμων. Το όριο για το νάτριο, για παράδειγμα, είναι 10% της ημερήσιας πρόσληψης.

Για παράδειγμα, τα δημητριακά θα πρέπει να περιέχουν περίπου 21 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως και όχι περισσότερο από 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους, 230 χιλιοστόγραμμα νατρίου και 2,5 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων. Επιπλέον, τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη, όπως ορισμένα έλαια, ξηροί καρποί και σπόροι, θα έπρεπε επίσης να επισημανθούν ως ''υγιεινά'', τονίζουν από την Υπηρεσία.

«Η διατροφή είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας του έθνους μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Xavier Becerra σε δελτίο τύπου. «Τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες. Αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τι σημαίνει υγιεινή τροφή. Η κίνηση της FDA, θα βοηθήσει στην εκπαίδευση περισσότερων Αμερικανών για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και τη διάσωση ζωών».



Σχετικά Άρθρα