ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eπεξεργασμένο κρέας: Πόσο ανθυγιεινό είναι;

03 Δεκεμβρίου 2022, 08:00

images

Το επεξεργασμένο κρέας -από τα λουκάνικα μέχρι το μπέικον- αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και πρόωρου θανάτου. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ότι το επεξεργασμένο κρέας συμβάλλει σημαντικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, χαρακτηρίζοντάς το ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Μόνο ένα χοτ ντογκ ή μερικές λωρίδες μπέικον που καταναλώνονται καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 18%. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AIRC), διαπίστωσαν επίσης ότι « τα στοιχεία για το επεξεργασμένο κρέας και τον καρκίνο είναι σαφή».

«Το επεξεργασμένο κρέας αναφέρεται σε κρέας που έχει μετατραπεί μέσω αλατίσματος, ωρίμανσης, ζύμωσης, καπνίσματος ή άλλων διαδικασιών για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης. Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή βοδινό κρέας, αλλά τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί επίσης να περιέχουν άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, παραπροϊόντα σφαγίων ή υποπροϊόντα κρέατος όπως αίμα. 

Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος, περιλαμβάνουν τα χοτ ντογκ (Φρανκφούρτης), το ζαμπόν, τα λουκάνικα, το corned beef και το biltong ή μοσχαρίσιο κρέας, καθώς και κονσερβοποιημένα κρέατα και παρασκευάσματα και σάλτσες με βάση το κρέας».

Η κατανάλωση ενός χοτ ντογκ αφαιρεί 36 λεπτά ''υγιεινής ζωής'' (ζωή καλής ποιότητας και χωρίς ασθένειες), σύμφωνα με μια μελέτη που αξιολόγησε περισσότερα από 5.800 τρόφιμα και τα κατέταξε με βάση το διατροφικό τους βάρος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι ο μόνος κίνδυνος καρκίνου που προέρχεται από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, καρκίνου του παγκρέατος και τη συνολική θνησιμότητα από καρκίνο. Επιπλέον, μια έρευνα σε περισσότερες από 200.000 γυναίκες οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περίπου 20 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα - λιγότερο από το μισό μέγεθος ενός κανονικού χοτ ντογκ - αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 21%.

Το επεξεργασμένο κρέας συνδέεται επίσης, με καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο, σύμφωνα με μια μελέτη που κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από 150 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα, αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου κατά 46% και 51%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγε επεξεργασμένο κρέας.

Τέλος, μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, απέδειξε ότι όσοι καταναλώνουν το πιο επεξεργασμένο κρέας, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, ενώ μια άλλη που δημοσιεύτηκε στο JAMA έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με 57.766 θανάτους από καρδιομεταβολικές ασθένειες το 2012.


Σχετικά Άρθρα