ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι υγιεινό το Sushi; Τι προτείνουν οι διατροφολόγοι

23 Ιουλίου 2021, 12:00

images

Το σούσι με ρίζες από την Ιαπωνία έχει γίνει ένα εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο σε όλο τον κόσμο.

Το σούσι μοιάζει με ένα υγιεινό, θρεπτικό γεύμα αφού περιέχει ρύζι, λαχανικά, φρέσκο ψάρι. Ωστόσο υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές ως προς τον τρόπο παρασκευής του που μπορεί να μην το κάνουν και τόσο υγιεινό.

Τα οφέλη του σούσι για την υγεία καταγράφει στο health.com η διαιτολόγος-διατροφολόγος και σύμβουλος υγείας Ella Davar ενώ η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Δρ Έλενα Χατζημπέη αναφέρεται στο YgeiaWatch και στους κινδύνους που προκύπτουν.

Μερικά δεδομένα στοιχεία για το σούσι

Περιέχει ζάχαρη

Ορισμένοι σεφ θέλουν να προσθέσουν λίγη γλυκύτητα στο ρύζι για να το κάνει πιο εύγευστο, γι 'αυτό και άλλα συστατικά όπως η ζάχαρη ή  και το αλάτι μπορεί να συμπεριληφθούν.

Πηγή βιταμινών

Το nori (ένα λεπτό φύλλο προετοιμασμένων φυκιών)που τυλίγει γύρω- γύρω το ρύζι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, Β1, Β2, Β6, Β12, Γ, νιασίνη και φολικό οξύ.  Η περιεκτικότητα της βιταμίνης C όμως μπορεί να μειωθεί με τη ξήρανση του προϊόντος.

Προσοχή στις σάλτσες και τα τηγανητά

Ενώ το σούσι έχει πολλά υγιεινά στοιχεία, η προετοιμασία και το καρύκευμα μπορεί να μειώσουν τη διατροφική του αξία, όπως για παράδειγμα τα τηγανητά σούσι και ψάρια καλυμμένα με κρεμώδεις σάλτσες.

Τι είδος σούσι είναι το πιο υγιεινό

Όσον αφορά την υγεία και τη μακροζωία, η ιαπωνική διατροφή συνέβαλε σημαντικά στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αυτό οφείλεται εν μέρει στα ψάρια που τρώνε, πολλά από τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και βρίσκονται σε διαφορετικούς τύπους σούσι.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το sushi  nigiri  (λεπτές φέτες ωμού ψαριού πάνω από μικρές μπάλες από ρύζι με ξύδι) και σασίμι (λεπτές φέτες ωμού ψαριού), μαζί με μια σαλάτα και συνοδευτικό μαγειρεμένων λαχανικών είναι εξαιρετικές πηγές ινών και θρεπτικών συστατικών.

«Η ιδέα είναι να δούμε περισσότερα χρώματα από διάφορα ψάρια και λαχανικά και λιγότερο λευκό χρώμα μαγειρεμένου ρυζιού», σύμφωνα με τη διατροφολόγο Davar.

Προσπαθήστε να επιλέγετε επίσης πιο υγιεινούς τύπους ψαριών όπως σολομό και σκουμπρί (που έχουν χαμηλό υδράργυρο). Αποφύγετε τη σάλτσα σόγιας με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και προτιμήστε wasabi ή τζίντζερ.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία

Οι διάφοροι συνδυασμοί διαφορετικών λαχανικών και ψαριών έχουν εμπλουτιστικά οφέλη - ειδικά με πρόσθετα όπως wasabi και τζίντζερ. Τι ακριβώς προσφέρουν όλα αυτά τα συστατικά;

Βελτίωση της υγείας του εντέρου

Οι φυτικές ίνες από το σούσι παρέχουν προβιοτικά και έτσι δημιουργούν ένα καλό θρεπτικό περιβάλλον για ευεργετικά μικρόβια και βοηθούν στον καθαρισμό του εντέρου από τις επιβλαβείς ουσίες που παράγουν ανθυγιεινά βακτήρια.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς το wasabi, το μοναδικό αρωματικό που χρησιμοποιείται για να καρυκεύει και να απολυμαίνει ωμό ψάρι στο σούσι, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Το Wasabi είναι πλούσιο σε βήτα-καροτένιο, γλυκοσινολικά άλατα και μια σειρά ισοθειοκυανικών, τα οποία έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση των μικροβιακών στοιχείων. Επίσης  το wasabi είναι γνωστό ότι σκοτώνει κάποιες μορφές βακτηρίων όπως E.coli και Staphylococcus», αναφέρει.

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Ο σολομός κα το σκουμπρί είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Μπορούν ακόμη να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της μνήμης.

Μια έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστήριξε αυτά τα ευρήματα, δηλώνοντας ότι υπάρχουν περιορισμένες αλλά αξιόπιστες ενδείξεις ότι το DHA που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης, δύο κοινούς παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος

Το φύκι “nori” είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Έχει 10 φορές περισσότερες βιταμίνες από το σπανάκι και περιέχει 30 έως 50% πρωτεΐνες και μόλις 0,1% ζάχαρη, σύμφωνα με την Δρ Davar.

«Άλλα ωφέλιμα φύκια, wakame, kombu dulse και ιρλανδικά και πράσινα φύκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο και βοηθούν στην υποστήριξη φυσικών διαδικασιών αποτοξίνωσης του ήπατος», προσθέτει.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του σούσι για την υγεία;

Σύμφωνα με τη Δρ. Χατζημπέη, το σούσι μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, αλλά εμπεριέχει μερικούς  κίνδυνους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη νατρίου

Μέρος αυτού που κάνει το σούσι τόσο γευστικό είναι η υψηλή συγκέντρωση αλατιού. Το ρύζι, τα ψάρια και ακόμη και τα φύκια έρχονται σε επαφή με αλάτι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προετοιμασίας, ιδιαίτερα όταν προσθέσουμε και σόγια.

Το κύριο πρόβλημα με το αλάτι είναι ότι τα νεφρά δεν έχουν την δυνατότητα να διατηρούν την περίσσεια νατρίου στο αίμα.

Το σώμα σας προσπαθεί να αραιώσει το νάτριο και διατηρεί περισσότερο νερό, γεγονός που αυξάνει το συνολικό όγκο αίματος. Αυτό οδηγεί στα αιμοφόρα αγγεία σας να εργάζονται υπερωρίες για να αντλήσουν όλο αυτό το αίμα και αυτή η πίεση μπορεί να σκληρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να προκληθεί υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.

Προσθέτει περισσότερους εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες στη διατροφή

Το λευκό ρύζι είναι ένα μεγάλο μέρος του σούσι και, δυστυχώς, είναι ένας εκλεπτυσμένος υδατάνθρακας, που σημαίνει ότι περιέχει σάκχαρα και έχει αφαιρεθεί από όλα τα θρεπτικά συστατικά του.

«Η διαφορά μεταξύ του λευκού ρυζιού που χρησιμοποιείται συνήθως και του λιγότερο επεξεργασμένου καστανού ρυζιού είναι ότι μετά την επεξεργασία του ρυζιού, ο κόκκος αφαιρείται από τους εξαιρετικά ωφέλιμους εξωτερικούς φλοιούς, όπως το πίτουρο (που είναι το ακατέργαστο υλικό που συμβάλλει στην υγιή χλωρίδα του εντέρου και χρησιμεύει ως ένα πρεβιοτικό). Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη εξευγενισμένων υδατανθράκων έχει συμβάλει στον επιπολασμό του διαβήτη τύπου 2».

Μη ασφαλή επίπεδα υδραργύρου

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων, τα κορυφαία ψάρια που πρέπει να αποφύγετε λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο είναι το σκουμπρί King, το marlin, ο ξιφίας, ο τόνος.

"Ο τόνος έχει κακή φήμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον τύπο του τόνου", λέει η Davar.

Οι ειδικοί προτείνουν την εναλλαγή του τόνου ahi (yellowfin) και του bigeye, που συσσωρεύει τον περισσότερο υδράργυρο.Εάν είστε πρόθυμοι να παραλείψετε εντελώς τον τόνο, μπορείτε να επιλέξετε ψάρια και οστρακοειδή με χαμηλότερο υδράργυρο, όπως χέλι, σολομό, καβούρια και μύδια.

Θέτει σε κίνδυνο για τροφικές ασθένειες

Η προετοιμασία των τροφίμων μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. Το μεγαλύτερο μέρος του μαγειρέματος απαιτεί υψηλή θερμότητα για την εξάλειψη των μολυσματικών ουσιών όπως τα παθογόνα, αλλά με το σούσι, αυτό το βήμα δεν συμβαίνει.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους κατανάλωσης άψητων, μαγειρεμένων ή κατεψυγμένων θαλασσινών, είναι τα παράσιτα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν φυσικά σε πολλά ζώα και να μεταδοθούν και να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους.

Το FDA συνιστά σε ορισμένες καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη και οι ηλικιωμένοι, να ακολουθούν ασφαλείς πρακτικές διατροφής και να αποφεύγουν να τρώνε σασίμι, ωμό ψάρι και σούσι.

Οι ειδικοί προτείνουν να παίρνετε πάντα το σούσι σας από ένα αξιόπιστο εστιατόριο ή αν το κάνετε μόνοι σας, αναζητήστε έναν ψαρά που παρέχει ποιοτικά ψάρια.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα