ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες οι γαρίδες;

27 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Οι γαρίδες είναι ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες είδη θαλασσινών. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό και πρωτεΐνη. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 100 γραμμάρια μαγειρεμένες γαρίδες περιέχουν 24 γραμμάρια πρωτεΐνης. 

Το Medical News Today αναφέρει ότι γαρίδες, όχι μόνο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά έχουν και πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα 84 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν το 4% των τιμών προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ατόμου σε βιταμίνη A και C, καθώς και 6% και 10% σε ασβέστιο και σίδηρο αντίστοιχα.

Οι γαρίδες είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες, λίπη και υδατάνθρακες αλλά αρκετά πλούσιες σε χοληστερόλη. 

Οι διατροφικές πληροφορίες για 100 γραμ. προϊόντος είναι:

-99 θερμίδες

-24 γραμμάρια πρωτεΐνης

-0,2 γραμμάρια υδατάνθρακα

-0,28 γραμμάρια λίπη

-70 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου

-0,51 mg σιδήρου

-39 mg μαγνησίου

-237 mg φωσφόρου

-259 mg καλίου

-111 mg νατρίου

-1,64 mg ψευδάργυρου

-189 mg χοληστερόλης.

Επιπλέον, οι γαρίδες είναι μια καλή πηγή Ω3 λιπαρών οξέων και σεληνίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ το σελήνιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του DNA.

Συνολικά, οι γαρίδες μπορούν να είναι μια υγιεινή επιλογή που πρέπει να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ως τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπη αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καλύψουν ορισμένες ανάγκες σε μακροθρεπτικά συστατικά εάν ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή θερμίδων.

Εκτός από τα Ω3 λιπαρά οξέα και το σελήνιο, που εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι γαρίδες περιέχουν επίσης ασταξανθίνη. Ορισμένα στοιχεία από μελέτες δημοσιευμένες στο PubMed Central, υποδηλώνουν ότι αυτή η ένωση μπορεί να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο αλλά και ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Όπως κι άλλα θαλασσινά και οστρακοειδή, περιέχουν επίσης ιώδιο και ψευδάργυρο. Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά το θυρεοειδή να διατηρήσει το βάρος, την ενέργεια και τη γνωστική λειτουργία του ατόμου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο βασικό μέταλλο που επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη σύνθεση DNA και την επούλωση πληγών.

Συνοψίζοντας, οι γαρίδες είναι μια πηγή διατροφικής πρωτεΐνης που οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριλάβουν σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Πέρα από τις πρωτεΐνες, όμως, είναι επίσης πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλές σε υδατάνθρακες, λίπη και θερμίδες.


Σχετικά Άρθρα