ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο συνηθισμένα ροφήματα βοηθούν τα άτομα με διαβήτη να έχουν γερή καρδιά και υγεία

26 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open Diabetes Research & Care.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι καταναλώνοντας τέσσερις ή περισσότερες κούπες πράσινου τσαγιού και δύο ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα, στους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε 63% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου σε μια περίοδο περίπου 5 ετών. Αλλά και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία αλλά δεν είχαν ασχοληθεί με σε άτομα που υποφέρουν από διαβήτη. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξερευνήσουν τις δυνητικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού και του καφέ, τόσο ξεχωριστά όσο και συνδυαστικά, στον κίνδυνο θανάτου σε ανθρώπους με την πάθηση αυτή.

Παρακολούθησαν 4.923 ανθρώπους από την Ιαπωνία με διαβήτη τύπου 2 (μέσης ηλικίας 66 ετών) για ένα μέσο διάστημα 5  ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 58 ερωτήσεων σχετικά με τρόφιμα και ροφήματα, το οποίο, μεταξύ άλλων, είχε ερωτήσεις σχετικά με την ημερήσια κατανάλωση καφέ και πράσινου τσαγιού. Επίσης, έδιναν στοιχία σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι ώρες που πήγαιναν για ύπνο. 

Όπως αποδείχτηκε από την μελέτη, οι 607 και 994 από τους συμμετέχοντες δεν έπιναν καθόλου πράσινο τσάι και καφέ αντίστοιχα, οι 1.143 και 1.306 έπιναν έως μία κούπα την ημέρα, οι 1.348 έπιναν 2-3 κούπες την ημέρα και οι 1.748 έπιναν τέσσερις ή περισσότερες. Ακόμη, οι 963 έπιναν μία κούπα καφέ κάθε μέρα, ενώ οι 1.660 έπιναν δύο ή περισσότερες.

Όσο καιρό τους παρακολουθούσαν, πέθαναν 309 άνθρωποι (218 άνδρες, 91 γυναίκες) και κύριες αιτίες θανάτου ήταν ο καρκίνος (114) και οι καρδιαγγειακές παθήσεις (76). Συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν ούτε καφέ ούτε πράσινο τσάϊ, εκείνοι που έπιναν το ένα ή και τα δύο είχαν χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, με τις πιθανότητες αυτές να σχετίζονται με την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τόσο πράσινου τσαγιού και καφέ.


Σχετικά Άρθρα