ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο ο κρόκος Κοζάνης

16 Οκτωβρίου 2019, 12:10

images

Tο όνομά του είναι Crocussativus δηλαδή, κρόκος ο ήμερος και κρόκος που καλλιεργείται για τις πολύτιμες χρωστικές του οι οποίες χρησιμεύουν, τόσο στην μαγειρική ως καρύκευμα, όσο και στην παραδοσιακή ιατρική από τα αρχαία χρόνια.

Επιστημονικές έρευνες τα τελευταία χρόνια το παρουσιάζουν ως ένα σημαντικό φυτό λόγω της φυτο-χημικής σύνθεσης των στιγμάτων του άνθους του, τα οποία είναι εντυπωσιακά μεγάλα και εξέχουν του άνθους στην περίοδο της πλήρους άνθησης.

Περισσότερα από 150.000 λουλούδια και 400 ώρες της εργασίας παράγουν μόνο 650γρ κρόκου ή σαφράν όπως τον αποκαλούν άλλοι λαοί.

Δίνει άρωμα και χρώμα στα φαγητά και τα ποτά, προσφέρει αντιοξειδωτικά στον οργανισμό, δρα ως ενισχυτικό της νοητικής λειτουργίας, ως καταπραϋντικό αλλά και αντιφλεγμονώδες.

Και όχι μόνον αυτά… Έχει ερευνηθεί πολλές φορές η θετική δράση του στην γεροντική άνοια και τη νόσο Alzheimer και μάλιστα όλοι οι ερευνητές καταλήγουν λίγο ως πολύ στο ότι τα φυτοχημικά του κρόκου έχουν αντιοξειδωτικές, αντιαμυλοειδικές, ανασταλτικές ιδιότητες απέναντι στις εκφυλιστικές διαδικασίες των νευρώνων και ως εκ τούτου έχει δράσει ενισχυτική στη μνήμη.

Το σαφράν χρησιμοποιείται πάντως κατά κόρον και στην μαγειρική…

Στις σαλάτες, στις σάλτσες, στις πίτες, στα γλυκά, ως ποτό, ως λικέρ, μέσα σε πορτοκαλάδα και λεμονάδα ως ενισχυτικό γεύσης, ως αρωματικό στο τσάϊ και ως σκέτο αφέψημα αν αφήσουμε λίγο μέσα σε ζεστό νερό να απελευθερώσει τις θρεπτικές ουσίες και το άρωμά του.

Παρότι φύεται γενικά στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, φαίνεται ότι το είδος που συναντάμε στην περιοχή της Κοζάνης στη βόρεια Ελλάδα, είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ωφελεί πιο άμεσα και πολλαπλά τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια, κάθε άνθρωπος που έχει το βλέμμα και την προσοχή στραμμένα στην φύση και τις εναλλακτικές θεραπείες, έχει λίγο κρόκο Κοζάνης στο ντουλάπι της κουζίνας και τον χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά.

ΠΗΓΗ: Εκστρατεία Red Gold της ΕΕ

Σχετικά Άρθρα