ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή για τον έλεγχο του άγχους

20 Νοεμβρίου 2019, 07:10

images

Η διατροφή είναι κάτι πολύ παραπάνω από ο τρόπος για να δίνουμε ενέργεια στο σώμα μας. Όπως έχουν αποδείξει πολλές έρευνες, η διατροφή δρα προληπτικά σε αρκετές ασθένειες και θεραπευτικά κάποιες άλλες. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ψυχολογία, τελευταίες επιστημονικές εργασίες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος.

Ας δούμε ποια τρόφιμα έχουν έντονη δράση κατά του στρες:

Ερευνητές από το Ohio State University απέδειξαν ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα, με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, προκαλούν μείωση της τάξης του 20% στο άγχος σε σχέση με αυτούς λάμβαναν placebo (εικονικό φάρμακο).  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα οι ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, να μην αυξάνονται και έτσι να αφήνουν ανεπηρέαστη την ψυχική μας κατάσταση.

Παρότι οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι καλύτερο να παίρνουμε τα Ω3 λιπαρά οξέα από συμπληρώματα διατροφής (για να ελέγχουμε την ακριβή δοσολογία) μπορούμε ωστόσο να να λαμβάνουμε και από τα εξής τρόφιμα:

Άγριος σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, τόνος είναι τα ψάρια που περιέχουν τα περισσότερα Ω3 και ως εκ τούτου συστήνονται από τους διατροφολόγους για το στρες αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.

Εξάλλου, οι ερευνητές που  εκπόνησαν την μελέτη Javier Bravo στο University College Cork για τον ρόλο των προβιοτικών στην διατροφή ποντικών, παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα εμφάνισαν καλύτερη απόκριση σε καταστάσεις που προκαλούσαν άγχος, ανησυχία και κατάθλιψη όταν τρέφονταν με αληθινό γιαούρτι, ξυνολάχανο
οποιαδήποτε ποικιλία πράσινου ή μαύρου τσαγιού, που έχει υποστεί ζύμωση, κεφίρ και άλλα παρόμοια τρόφιμα προβιοτικά με βακτήρια που κάνουν καλό στο έντερο.

Ένα άλλο ωφέλιμο για τον έλεγχο του στρες συστατικό είναι ο κουρκουμάς είναι γνωστός για την αντιφλεγμονώδη δράση του αλλά και για τον έλεγχο των ορμονών που προκαλούν το στρες στον εγκέφαλο.

Ενώ κλασικό τρόφιμο που καταπραΰνει τα νεύρα και ηρεμεί είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως που ως σύνθετοι υδατάνθρακες, θεωρούνται comfort foods.

Τέλος, όταν έχουμε άγχος και θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό, είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε ώριμα φρούτα της αρεσκείας μας παρά να φάμε κάτι παρασκευασμένο με ζάχαρη.


Σχετικά Άρθρα