ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαλειμματική και διαισθητική νηστεία

27 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα διατροφικό πρότυπο που εναλλάσσεται μεταξύ της κανονικής διατροφής και της νηστείας. Εάν αναζητάτε περισσότερα οφέλη για την υγεία ή δυνατότητες απώλειας κιλών από ένα πρόγραμμα διατροφής – και θέλετε επίσης να αναπτύξετε εσωτερική γαλήνη μέσω του διαλογισμού– μπορεί να σας ελκύει και η... διαισθητική νηστεία.

Η διαλειμματική νηστεία είναι γνωστή για τη συνεισφορά της στην απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα, λέει ο Will Cole, συγγραφέας του «Intuitive Fasting: The Flexible Four-Week Intermittent Fasting Plan to Recharge Your Metabolism and Renew Your Health».

Το πρόγραμμα τεσσάρων εβδομάδων χρησιμοποιεί μια ποικιλία από πρωτόκολλα διαλειμματικής νηστείας που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν το μεταβολισμό, να ανανεώσουν τα κύτταρα και να εξισορροπήσουν τις ορμόνες, αναφέρει ο Cole.

Κανένα φαγητό δεν απαγορεύεται αυστηρά. Αντίθετα, «θέλω απλώς να εκπαιδεύσω τους ανθρώπους για το τι θα διευκολύνει τη νηστεία τους», λέει ο Cole. «Εστιάστε, λοιπόν, πρώτα σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά».

Τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιές λίπος . Έχουν επίσης σχετικά χαμηλές θερμίδες, κάτι που μπορεί να είναι θετικό για την απώλεια βάρους.

Οφέλη της διαισθητικής νηστείας στην υγεία

Μέχρι σήμερα, η έρευνα που επικεντρώνεται ειδικά στη διαισθητική νηστεία είναι ελλιπής. Ωστόσο, υποστηρίζονται ορισμένα οφέλη σε τομείς, όπως:

Καρδιακές παθήσεις

Τα άτομα με παχυσαρκία που εναλλάσσουν ημέρες νηστείας με δίαιτες πλούσιες ή χαμηλές σε λιπαρά μείωσαν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις σε μια μελέτη που έδειξε επίσης απώλεια βάρους. Οι διαλείπουσες δίαιτες νηστείας μείωσαν την ολική χοληστερόλη και την «κακή» χοληστερόλη LDL, σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου 2022 .

Ο διαλογισμός μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η καρδιά ανταποκρίνεται στο στρες και μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια επιστημονική ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διαβήτης

Οι διαλειμματικές δίαιτες νηστείας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ ο διαλογισμός είχε μια «αξιοσημείωτη» βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 σε μια μελέτη που διαπίστωσε επίσης βελτιωμένη συναισθηματική ευεξία.

Φλεγμονή

Η διαλειμματική νηστεία περιορίζει τη φλεγμονή, μειώνοντας τα επίπεδα μονοκυττάρων στο αίμα, κύτταρα που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, σύμφωνα με μια μελέτη του Αυγούστου 2019.

Ωστόσο, η διαισθητική/διαλειμματική νηστεία δεν είναι για όλους. Οι παρακάτω κατηγορίες θα πρέπει να την αποφεύγουν:

- Γυναίκες που είναι έγκυες.

- Άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών.

- Λιποβαρείς άνθρωποι.

- Τα παιδιά.

- Άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Όποιος πάσχει από παθήσεις, όπως είναι η ουρική αρθρίτιδα, το λιπώδες ήπαρ, η νεφρική ή καρδιακή νόσος, θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του εκ των προτέρων, όπως και οποιοσδήποτε παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα.


Σχετικά Άρθρα