ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτα FODMAP: Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται

18 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίζει να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη η δίαιτα FODMAP. Η δίαιτα αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα που υποφέρουν από εντερική δυσφορία, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το όνομά της οφείλεται στο ακρωνύμιο των λέξεων «fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols», δηλαδή "ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες". Αυτό το κάπως περίπλοκο για όσους δεν είμαστε επιστήμονες διαιτολόγοι, σημαίνει ότι η συγκεκριμένη δίαιτα είναι χαμηλή σε όλα τα παραπάνω στοιχεία, που αποτελούν μία ομάδα διαιτητικών υδατανθράκων, η οποία συναντάται σε τροφές, με βάση κάποια γαλακτοκομικά, δημητριακά, ψωμί, κράκερ, φασόλια, φακές, μερικά λαχανικά, όπως αγκινάρες, σπαράγγια, κρεμμύδια, σκόρδο, καθώς και μερικά φρούτα, όπως μήλα, κεράσια, αχλάδια και ροδάκινα.

Αντίθετα, τα τρόφιμα που συνιστώνται κατά τη συγκεκριμένη δίαιτα είναι  αυγά, κρέας, συγκεκριμένα τυριά όπως μπρι, καμαμπέρ, τσένταρ και φέτα, γάλα αμυγδάλου, ρύζι, κινόα, βρώμη, ξηροί καρποί, λαχανικά όπως μελιτζάνα, πατάτες, ντομάτες, αγγούρια και κολοκυθάκια και φρούτα όπως μπανάνες, αχλάδια, σταφύλια, πορτοκάλια, φράουλες, βατόμουρα και ανανάς.

Η δίαιτα περιλαμβάνει τρία στάδια: Κατά το πρώτο στάδιο, είναι απαραίτητο να σταματήσετε να καταναλώνετε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα στους συγκεκριμένους υδατάνθρακες. Σε δεύτερο στάδιο, αρχίζετε να επαναφέρετε σταδιακά στη διατροφή σας κάποια από αυτά τα τρόφιμα, ώστε να καταλάβετε ποια από αυτά σάς προκαλούν τα συμπτώματα του συνδρόμου, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή αέρια. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, και αφού έχετε εντοπίσει τις τροφές που προκαλούν συμπτώματα, μπορείτε να τις αποφύγετε ή να τις περιορίσετε ενώ απολαμβάνετε οτιδήποτε άλλο άφοβα.

Γιατί να ακολουθήσει κανείς τη δίαιτα FODMAP;

Έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη δίαιτα συμβάλλει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, όπως το φούσκωμα ή τον πόνο που προκαλεί στην κοιλιά το σύνδρομο.

Πρέπει να επισημανθεί πως είναι αναγκαίο η δίαιτα  να ακολουθείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό την επίβλεψη ενός ειδικού.


Σχετικά Άρθρα