ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν είναι όλοι οι τρόποι μαγειρέματος το ίδιο υγιεινοί

19 Ιανουαρίου 2021, 16:00

images

Έχουμε μια τάση να θέλουμε το κρέας μας ξεροψημένο και μάλιστα σε ψησταριά με κάρβουνα... Πολλοί λίγοι ακόμα και σήμερα προτιμούμε ένα κομμάτι κρέας μέτρια ψημένο και βέβαια οι περισσότεροι αηδιάζουν ακόμα και με την ελάχιστα ροζ επιφάνεια στο εσωτερικό μιας μπριζόλας. Αλλά το ξεροψημένο κρέας είναι ανθυγιεινό...

Όπως αναφέρουν ειδικοί, αποφεύγοντας το πολύ καλά ψημένο κρέας σε κάρβουνα, μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μάλιστα, όπως λένε, το πολύ ψημένο κρέας που έχει ξεροψηθεί εξωτερικά είναι μία από τις πιο επικίνδυνες τροφές.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το μαγείρεμα χωρίς να χάσουμε σε γεύση:

-Για να μειώσουμε τις βλαβερές ουσίες "ετεροκυκλικές αμίνες" είναι να γυρίζουμε τακτικά το κρέας πάνω στη σχάρα καθώς ψήνεται, ώστε να αποφύγουμε να καεί έστω και μία ακρούλα του.

-Επίσης είναι σαφώς προτιμότερο το κρέας να μαγειρεύεται σε κατσαρόλα και όχι στο φούρνο ή σε ψηστιέρες καθώς μέσα στην κατσαρόλα περιβάλλεται από περισσότερα υγρά που αποτρέπουν την ανάπτυξη των βλαβερών ουσιών. Δηλαδή το βράσιμο είναι πολύ καλύτερο από το ψήσιμο.

-Τέλος υπάρχουν πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε για την προετοιμασία πριν από το μαγείρεμα. Μαρινάροντας το κρέας σε ελαιόλαδο ή ξίδι, εμποδίζετε τον σχηματισμό αυτών των καρκινογόνων ουσιών κατά 90%. Αναμειγνύοντας τη μαρινάδα με βότανα και μπαχαρικά, ενισχύετε περισσότερο το προστατευτικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα ερευνητές έχουν μελετήσει επίσης το μαρινάρισμα της μπριζόλας σε μπύρα ή κόκκινο κρασί για 4-6 ώρες πριν από το ψήσιμο σε κάρβουνα. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι αλκοολούχες μαρινάδες ήταν ικανές να μειώνουν τις καρκινογόνες ουσίες κατά 60%-90%. 

ΠΗΓΗ

Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine

Σχετικά Άρθρα