ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βιταμίνη D: Ίσως είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα υγείας

14 Αυγούστου 2022, 08:00

images

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ανακάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό οδηγούν ή και συντηρούν τη χρόνια φλεγμονή.

Η γενετική μελέτη ήταν χρηματοδοτούμενη από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology. Αξιολογώντας τα γενετικά δεδομένα 294 .970 συμμετεχόντων από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και αξιοποιώντας τη μέθοδο τυχαιοποίησης του Μέντελ, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση των επιπέδων της βιταμίνης D και της C – αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), που αποτελεί δείκτη φλεγμονής.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Ang Zhou από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, ανέφερε σχετικά ότι «η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύει τους ιστούς εάν έχετε τραυματιστεί ή έχετε κάποια μόλυνση. Η CRP παράγεται από το ήπαρ ως απόκριση στην φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί, επομένως όταν το σώμα αντιμετωπίζει χρόνια φλεγμονή, τα επίπεδα της CRP παραμένουν επίσης σταθερά υψηλά στον οργανισμό. 

Αυτή η μελέτη εξέτασε τις πρωτεΐνες που αντιδρούν στη βιταμίνη D και C και βρήκε μια μονόδρομη σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό και των υψηλών επιπέδων της CRP, που εκφράζεται ως φλεγμονή».

Η συγκεκριμένη έρευνα ανέδειξε ένα σημαντικό βιοδείκτη για τον εντοπισμό ατόμων που αντιμετωπίζουν ισχυρότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας φλεγμονής και άλλων σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με αυτή. «Η ενίσχυση της βιταμίνης D σε άτομα με ανεπάρκεια θα μπορούσε να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή, βοηθώντας τους να αποφύγουν μια σειρά σχετιζόμενων ασθενειών».


Σχετικά Άρθρα