ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό είναι το καλοκαιρινό φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας

13 Ιουνίου 2021, 09:00

images

Η βιταμίνη C είναι βασικό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματος, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για τους μύες, τη νευρική λειτουργία και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Που θα τα βρούμε μαζί αυτά τα δύο σε υψηλή συγκέντρωση; 

Τα κεράσια είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή πεπτική και εντερική λειτουργία, ενώ περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο. Ταυτόχρονα, η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων βοηθά συνολικά τον οργανισμό.

Όλα αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, που οδηγεί τον οργανισμό σε πρόωρη γήρανση μέσω της ανάπτυξης φλεγμονών. Εξάλλου, τα κεράσια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, και έτσι προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης.

Τα κεράσια μπορεί να ενισχύουν την απόδοση στα αθλήματα και την αντοχή γενικά όπως έδειξε μελέτη σε 27 δρομείς αντοχής. Όσοι κατανάλωναν 480 mg κεράσια καθημερινά επί 10 ημέρες πριν από έναν μαραθώνιο, πέτυχαν κατά 13% μέσο όρο ταχύτερο χρόνο και βίωσαν λιγότερο μυϊκό πόνο.

Τέλος, η αύξηση γενικά της κατανάλωσης φρούτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα κεράσια, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια κίνηση για την καρδιά, όπως δείχνουν πολλές μελέτες. Τα κεράσια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την καρδιακή υγεία, μεταξύ των οποίων το κάλιο και οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Μόλις 154 γραμμάρια κερασιών παρέχουν το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας σε κάλιο -μέταλλο απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των φυσιολογικών καρδιακών παλμών, ενώ συμβάλλει και την απομάκρυνση του περιττού νατρίου από το σώμα, ρυθμίζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. 

Σχετικά Άρθρα