ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτή είναι η απόλυτη συνταγή μακροζωίας

15 Δεκεμβρίου 2019, 07:35

images

Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων κάνουν συνεχώς μελέτες για τη διατροφή, την άσκηση, τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, συμπεριφορές, κλιματικά δεδομένα, αλλά δεν μπορούν να καταλήξουν ποια είναι η απόλυτη συνταγή για υγεία και μακροζωία. Ή μήπως έχουν καταλήξει κάπου;

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, ξέρουμε πια ότι υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά, γνωρίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα (τύπου αλλαντικά και έτοιμα κέϊκ), είναι σαφές ότι η διατροφή μας πρέπει να έχει ποικιλία, αλλά ελάχιστοι τηρούμε την βασική οδηγία μακροζωίας που είναι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης η ίδια:

Όσο μεγαλώνουμε πρέπει να τρώμε όλο και πιο λίγο.

Μελέτες στην Ιαπωνία έδειξαν ότι τα 100 χρόνια ξεπερνούν άνδρες και γυναίκες που τρέφονται επί σειρά ετών με ελάχιστο βραστό ρύζι ή ελάχιστο ψαράκι στον ατμό.

Μελέτες μεταξύ ασκητών (χριστιανών και βουδιστών) έχουν δείξει ότι όσοι νηστεύουν επί σειρά ημερών εντελώς την τροφή και τις υπόλοιπες μέρες τρώνε ελάχιστα, επίσης ζουν υγιείς μέχρι τα 100 τους.

Μελέτες στις ΗΠΑ, αντίστροφα, έχουν καταδείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού στη μέση και τρίτη ηλικία, έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης που πολλές φορές δεν ξεπερνά τα 65 χρόνια καθώς οδηγεί και σε νοσογόνο παχυσαρκία.

Τι άλλο περιμένουμε λοιπόν για να καταλάβουμε ότι καθώς μεγαλώνουμε εμείς, πρέπει να μικραίνει το πιάτο μας; 

Λίγα λαχανικά, μια μερίδα γαλακτοκομικών, μία φέτα μαύρο ψωμί, ένα αβγό και λίγα φρούτα αρκούν για να είναι υγιής ένας άνθρωπος που είναι 70 ετών και έχει ελάχιστη δραστηριότητα. Κι αν γυμνάζεται ή εργάζεται ακόμα, τότε μπορεί να τρώει τακτικά ψάρια και λίγο κοτόπουλο δυο φορές την εβδομάδα. 

Πάντως οι ειδικοί διατροφολόγοι έχουν να μας δώσουν πολλές οδηγίες για το θέμα αυτό, που κατά περίπτωση αγγίζει κάθε άνθρωπο σε διαφορετικό βαθμό. Αξίζει καθώς περνάμε το κατώφλι των 60 να επισκεπτόμαστε έναν ειδικό που θα μας λύσει όλες τις απορίες συνυπολογίζοντας την κατάσταση της υγείας μας και την ζωή που κάνει ο καθένας από εμάς.

Μ.Τσ.

Σχετικά Άρθρα