ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα τρόφιμα που προκαλούν συχνότερα αλλεργίες

23 September 2020, 16:00

images

Φιστίκια, αβγά και οστρακοειδή είναι τα τρόφιμα που κάνουν συχνότερα τροφικές αλλεργίες σε άτομα που έχουν τέτοια τάση. Μάλιστα το 50% των ατόμων που είναι αλλεργικοί στα φιστίκια είναι και σε κάποιο άλλον καρπό, ακόμα και στον ηλιόσπορο και το σουσάμι.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε μια σειρά τροφές όπως είναι τα αυγά και τα φιστίκια. Καθώς μεγαλώνουν, η αλλεργία σ’ αυτές τις τροφές συνήθως υποχωρεί αλλά το 80% των παιδιών παραμένει αλλεργικό στα φιστίκια και στην ενήλικη ζωή. Και αντίθετα με άλλες τροφές, πολύ μικρές ποσότητες φιστικιών μπορει να προκαλέσουν τα αλλεργικά συμπτώματα τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της αλλεργία στη γύρη, δηλαδή ρινίτιδα και πονοκέφαλος, όμως η μια αντίδραση μπορεί να αφορά όλο το σώμα και όχι μόνο μερικά όργανα. Οι αλλεργικοί στα φιστίκια ή σε κάποιος άλλο ξηρό καρπό μπορεί να πάθουν αναφυλαξία ακόμα και όταν φιλήσουν ένα άτομο που μόλις έφαγε τον ξηρό καρπό και όταν φάνε από ένα κουτάλι που άγγιξε το φιστίκι.

Όστρακα

Αν και η αλλεργία στα όστρακα εμφανίζεται συχνότερα στην εφηβική ηλικία και σε ενήλικες (ποσοστό που ανέρχεται στο 1%), ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμη και αν τα όστρακα έχουν καταναλωθεί προηγουμένως χωρίς προβλήματα, ενώ περίπου σε ένα ποσοστό 20% των ατόμων που έχουν αλλεργία στα όστρακα, θα εξαφανιστεί η αλλεργία με την πάροδο του χρόνου.

Οι αλλεργική αντίδραση συνήθως ξεκινά μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωση των οστρακοειδών. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει και να κυμαίνεται από κνησμό και μερικά εξανθήματα (ήπια) μέχρι προβλήματα αναπνοής ή πρήξιμο του λαιμού.

Αβγά

Η αλλεργία στο αυγό είναι μία από τις πιο γνωστές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά, δεύτερη μετά το γάλα. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στο αυγό μπορεί να ποικίλουν από ήπια (π.χ. κνίδωση) μέχρι σοβαρά, όπως η αναφυλαξία. Τα περισσότερα παιδιά, τελικά, ξεπερνούν την αλλεργία στο αυγό.

Ενώ το λεύκωμα του αβγού περιέχει, κυρίως τις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, οι ασθενείς με αλλεργία στο αβγό πρέπει να αποφεύγουν πλήρως τα αυγά. Είναι ουσιαστικά αδύνατο να διαχωρίσουμε εντελώς το λεύκωμα από τον κρόκο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάποια εμβόλια περιέχουν πρωτεΐνη αυγού. Οι συστάσεις από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής αναγνωρίζουν ότι το εμβόλιο MMR (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε όλους τους ασθενείς με αλλεργία στο αυγό. Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνουν τους ασθενείς με ιστορικό σοβαρής, γενικευμένης αναφυλακτικής αντίδρασης στο αυγό.


Τα εμβόλια γρίπης συνήθως περιέχουν μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης αυγού. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, οι μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια γρίπης μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε άτομα με αλλεργία στο αυγό είτε σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου ή στο παιδο-αλλεργιολογικό ιατρείο, αναλόγως της σοβαρότητας της αλλεργικής αντίδρασης στο αυγό. 

Σχετικά Άρθρα