ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αμφιλεγόμενη μελέτη για τα γαλακτοκομικά ανατρέπει όσα γνωρίζαμε

27 September 2021, 09:00

images

Μελέτη ερευνητών από το George Institute for Global Health υπαινίσσεται ότι όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με όσους τρώνε μικρή ποσότητα και με χαμηλά λιπαρά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα εργασίας σε 4000 Σουηδούς ενήλικες και τα σύγκριναν με 17 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες και οι οποίες είχαν ως κοινό αντικείμενο έρευνας τη σχέση γαλακτοκομικών και καρδιακής υγείας.

Ο Δρ Matti Marklund από το George Institute for Global Health του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, στην Ουψάλα, δήλωσε ότι "αντί να πούμε στον κόσμο να καταγράφει τί ακριβώς έφαγε, αποφασίσαμε να μετράμε στο αίμα του, τα λιπαρά οξέα που αποτελούν έναν "καθρέφτη" των ζωικών λιπαρών τα οποία έλαβαν μέσω της διατροφής με γαλακτοκομικά. Αυτό που βρήκαμε, ήταν ότι όσο περισσότερα λιπαρά οξέα είχαν στο αίμα, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν από καρδιαγγειακά".

Από τη δική της πλευρά, η επικεφαλής της μελέτης Δρ Kathy Trieu από το George Institute for Global Health σημειώνει ότι ίσως παίζει ρόλο όχι μόνο η ποσότητα του λιπαρού γαλακτοκομικού που καταναλώνουμε αλλά και το είδος του... "Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι βασικό ρόλο παίζει το είδος του γαλακτοκομικού. Δηλαδή αν πρόκειται για γιαούρτι ή τυρί ή γάλα ή βούτυρο. Η δική μας μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι με τον αποκλεισμό των λιπαρών γαλακτοκομικών από τη διατροφή δεν ωφελούμε την καρδιαγγειακή υγεία. Δεν είναι σαφές -και πρέπει να ερευνηθεί- ποιο είδος είναι που κάνει καλό και πιο ίσως έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας. Μην ξεχνάμε ότι λιπαρά οξέα υπάρχουν επίσης στους ξηρούς καρπούς, στα θαλασσινά και στα φυτικά έλαια".

Αυτό που μάς εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας είναι ότι, όσο οι επιστήμονες θα ερευνούν το θέμα, εμείς είναι καλό να μην αποκλείουμε από τη διατροφή μας καμία ομάδα αλλά να τρώμε με μέτρο και προσοχή τα πάντα ανάλογα και με τις οδηγίες του γιατρού μας. Διότι όταν η μία μελέτη ανατρέπει την άλλη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πάρουμε μια λανθασμένη απόφαση που θα μάς βλάψει μακροπρόθεσμα.

Σχετικά Άρθρα