ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν στελέχωση μονάδων αιμοκάθαρσης

14 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Την επιτακτική ανάγκη για στελέχωση των μονάδων αιμοκάθαρσης των δημόσιων γενικών νοσοκομείων και στις πέντε πόλεις υποδεικνύει η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών (ΠΟΝ), ενώ ανησυχία προκαλεί και η αύξηση νέων ασθενών - νεφροπαθών.

Η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, Έμιλη Γρουτίδου-Πετρίδου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι υπάρχει υποστελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες αιμοκάθαρσης σε όλα τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 290 αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς στο ΓΝ Λεμεσού και 330 στο ΓΝ Λευκωσίας. Πρόσθεσε ότι η αναλογία που πρέπει να ισχύει είναι να υπάρχει ένας νοσηλευτής για κάθε 2-3 ασθενείς, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει ένας νοσηλευτής για κάθε 5 ή 6 ασθενείς, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών.

Όσον αφορά τους μεταμοσχευμένους ή/και τους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς, η κ. Πετρίδου σημείωσε ότι αυτοί ανήκουν στην ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ως εκ τούτου έχουν προτεραιότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19, όπως και προτεραιότητα παρακολούθησης.

Στις περιπτώσεις που οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς είναι θετικοί στον κορωνοϊό, δεν μπορούν να μείνουν σε περιορισμό και να μην κάνουν τη θεραπεία τους, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Έτσι, υπάρχει μία ξεχωριστή μονάδα για τους ασθενείς που είναι κρούσματα με ειδικά δωμάτια για να μεταβαίνουν να κάνουν τη θεραπεία τους.

Η κ. Πετρίδου, σημείωσε ότι λόγω αυτών των περιστατικών, αλλά και της αύξησης των ασθενών είναι αναγκαία τόσο η επιπρόσθετη στελέχωση των μονάδων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία, όσο και η επέκταση του τμήματος αιμοκάθαρσης στο ΓΝ Λεμεσού. «Ο χώρος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για την ανέγερση μίας Ιδιωτικής Μονάδας Αιμοκάθαρσης στη Λεμεσό, η οποία θα είναι συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ και ότι υπάρχουν ήδη δύο ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης, η μία στην Πάφο και η άλλη στη Λευκωσία.

Η κ. Πετρίδου εξέφρασε ακόμη ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχει συνεχής αύξηση νέων ασθενών νεφροπαθών, κατά 15% χρονιαία, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια. «Αυτό οφείλεται στην έλλειψη επιμόρφωσης του πληθυσμού για την πρόληψη και την προστασία των νεφρών από νεαρή ηλικία και λόγω διατροφής καθώς υποκρύπτονται σε τρόφιμα συστατικά όπως το αλάτι και η ζάχαρη τα οποία οδηγούν σε διαβήτη και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση», είπε.

Όπως ανέφερε η κ. Πετρίδου, στην Ευρώπη οι νεφροπαθείς υπολογίζονται γύρω στα 100 εκ. ενώ παγκοσμίως στα 850 εκ. Αναφορικά με τα τρόφιμα, υπήρξε κατ’ ιδίαν συζήτηση για το θέμα αυτό μεταξύ της ίδιας και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία είχε μία πολύ θετική ανταπόκριση στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Ανάγκη για ποιοτικά αναλώσιμα και μηχανήματα

Η κ. Πετρίδου δήλωσε στο YgeiaWatch ότι υπήρξε πληροφορία για αγορά των πιο φθηνών αναλωσίμων με τις κατώτερες προδιαγραφές για τους αιμοκαθαρόμενους από το Υπ. Υγείας, κάτι το οποίο δεν θα επιτρέψει η ΠΟΝ, εφόσον αυτό βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και τα αναλώσιμα πρέπει να είναι ποιοτικά.

Το θέμα αυτό έθεσε στη Βουλή η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών, για το οποίο όμως δεν άρχισε ακόμη η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, παραμένοντας ένα από τα θέματα που εκκρεμούν.

Σχετικά με τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία, υπέδειξε ότι είναι άριστης ποιότητας και τελευταίας τεχνολογίας, εντούτοις παραδέχθηκε ότι όπως κάθε μηχάνημα έχουν και ημερομηνία λήξης. Συμπλήρωσε ότι γίνονται αλλαγές των μηχανημάτων όταν πρέπει και μόνο στο ΓΝ Αμμοχώστου είχε παρουσιαστεί πρόβλημα με τα μηχανήματα, το οποίο όμως έχει λυθεί.

Ζητούν αύξηση οδοιπορικών και επιδόματος

Η ΠΟΝ ζητά την αύξηση των οδοιπορικών μέσω των οποίων μεταφέρονται οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία για τη θεραπεία τους, καθώς αυτό είναι ένα θέμα που ταλανίζει και τις οικογένειες των ασθενών.

Για παράδειγμα, οι αιμοκαθαρόμενοι ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν είναι σε θέση να οδηγήσουν, χρειάζονται ένα άτομο για να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους ή θα μεταβούν με τα ειδικά μεταφορικά για αυτούς τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, λειτουργεί ένα λεωφορείο στη Λευκωσία το οποίο ξεκινά από την Κυπερούντα, καλύπτει όλη την ορεινή Λευκωσία και καταλήγει στο ΓΝ Λευκωσίας. Επίσης, λειτουργεί ένα λεωφορείο στην Πάφο το οποίο ξεκινά από τον Πύργο Τυλληρίας, περνά από την Πόλη Χρυσοχούς και καταλήγει στο ΓΝ Πάφου.

Ακόμη, λειτουργεί και ένα πιο μικρό λεωφορείο με χωρητικότητα μόνο 10 ατόμων το οποίο καλύπτει την αστική Λευκωσία. Σημειώνεται ότι τα λεωφορεία αυτά μεταφέρουν τους ασθενείς σε πενθήμετη βάση από Δευτέρα – Παρασκευή.

Συνολικά λειτουργούν τρία λεωφορεία παγκύπρια και ζητούν από το Υπ. Υγείας να λειτουργήσουν ακόμη δύο λεωφορεία. Δηλαδή, ένα επιπλέον λεωφορείο για την αστική Λευκωσία, καθώς μόνο ένα δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρη την πόλη και να λειτουργήσει και ένα επιπλέον λεωφορείο στην ορεινή Λεμεσό το οποίο θα καταλήγει στο ΓΝ Λεμεσού.

Υπογραμμίζεται ότι τα λεωφορεία αυτά λειτουργούν με βάση προτεραιότητας για τους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς και με λίστα αναμονής. Δηλαδή, προτεραιότητα έχουν οι πιο δυσκίνητοι ασθενείς όπως ασθενείς με κινησιακά προβλήματα, ακρωτηριασμένοι, με οικονομικά προβλήματα κλπ.

Ένα ακόμη αίτημα που ζητούν είναι η αύξηση του οδοιπορικού επιδόματος, το οποίο καλύπτει τα έξοδα διακίνησης των αιμοκαθαρόμενων ασθενών προς τα νοσοκομεία.

Για το επίδομα αυτό υπήρξε συνεργασία και έγκριση από την τέως Υπουργό Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, το οποίο ισχύει εδώ και 7-8 χρόνια ανέφερε η κ. Πετρίδου. Με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων το επίδομα αυτό δεν είναι αρκετό και ως εκ τούτου περιμένουν συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος.

Ερωτηθείσα για το εάν ικανοποιούνται τα αιτήματα και οι ανάγκες των νεφροπαθών από το Υπ. Υγείας και τον ΟΚΥπΥ, η κ. Πετρίδου σχολίασε ότι υπάρχει άψογη συνεργασία του Υπ. Υγείας με την ΠΟΝ, ενώ με τον ΟΚΥπΥ ο οποίος είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια ώστε να κατανοήσει τα πολλαπλά προβλήματα των νεφροπαθών και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα