ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υψηλή αποτελεσματικότητα με μία δόση των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca

02 Μαρτίου 2021, 06:50

images

Η πρώτη δόση των εμβολίων τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca παρέχουν προστασία σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έναντι βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό και ανάγκης νοσηλείας για τους άνω των 80 ετών μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Αυτό είναι το συμπεράσματα της πρώτης συγκεντρωτικής ανάλυσης της μέχρι τώρα αποτελεσματικότητας των εμβολίων στην Αγγλία.

Τα στοιχεία από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) δείχνουν επίσης ότι αμφότερα τα εμβόλια προστατεύουν κατά τουλάχιστον 60% έναντι της εκδήλωσης έστω και ήπιων συμπτωμάτων κορωνοϊού τέσσερις εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση.

Το εύρος προστασίας από το εμβόλιο της Pfizer κατά της συμπτωματικής ασθένειας είναι 57%-61% και της AstraZeneca 60%-73%.

Σε ό,τι αφορά την αποτροπή θανάτων, τα στοιχεία αφορούν μόνο το εμβόλιο της Pfizer και δείχνουν πως στους άνω των 70 ετών ο κίνδυνος μειώνεται κατά 83%.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της PHE, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι ίσως εξηγούν τη μείωση του αριθμού εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας πολιτών άνω των 80 ετών σε μονοψήφιο αριθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η επικεφαλής εμβολιασμών στην PHE Δρ Μαίρη Ράμσεϊ δήλωσε ότι υπάρχουν εντεινόμενες ενδείξεις και αυξανόμενη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια «κάνουν πραγματική διαφορά».

Σχετικά Άρθρα