ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπέρ της σήμανσης κλιματικού αντίκτυπου στα τρόφιμα οι Κύπριοι

22 Μαρτίου 2023, 10:14

images

Το 85% των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της σήμανσης σε όλα τα προϊόντα διατροφής, με την οποία θα προσδιορίζεται κατά πόσο φιλικά είναι προς το κλίμα, αφού η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για μεγάλο ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας ετήσιας Έρευνας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το Κλίμα, η οποία διενεργήθηκε τον Αύγουστο του 2022 και δημοσιεύτηκε χθες, το 60% των Κυπρίων δηλώνουν πως θα πλήρωναν περισσότερο για είδη διατροφής που είναι φιλικά προς το κλίμα και το 85% των Κυπρίων ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της σήμανσης όλων των τροφίμων ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπός τους στο κλίμα και στο περιβάλλον.

Ακόμη, το 62% των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της δημιουργίας συστήματος προϋπολογισμού άνθρακα ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση των πιο ζημιογόνων για το κλίμα προϊόντων και υπηρεσιών (59% των Κυπρίων ηλικίας κάτω των 30 ετών).

Μείωση κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Όπως αναφέρει η έρευνα, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί έναν ακόμα αποδοτικό τρόπο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σημειώνεται ότι αρκετά περισσότεροι από τους μισούς Κύπριους (58%) τάσσονται υπέρ του περιορισμού της ποσότητας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές.

Παρόλο που το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει όλες τις εισοδηματικές ομάδες, διαπιστώνεται σαφές διαγενεακό χάσμα καθώς ο περιορισμός της ατομικής κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων υποστηρίζεται από το 62% των ερωτηθέντων ηλικίας από 30 ετών και άνω, αλλά μόνο από το 47% των ερωτηθέντων ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Lilyana Pavlova, «το αποτέλεσμα της Έρευνας της ΕΤΕπ για το Κλίμα αποδεικνύει ότι οι Κύπριοι είναι περισσότερο από πρόθυμοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ατομικό επίπεδο».

«Ως η κλιματική τράπεζα της ΕΕ, χαιρόμαστε για την αφοσίωση αυτή. Ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε την κινητοποίηση των πολιτών για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Για τον σκοπό αυτό χρηματοδοτούμε πράσινες υπηρεσίες, όπως π.χ. τις βιώσιμες μεταφορές, την ανανεώσιμη ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση κτιρίων», προσθέτει.

Αναφέρει, ακόμη, ότι «το 2022 υπογράψαμε έργο αστικής αναζωογόνησης ύψους €150 εκατ., το οποίο φιλοδοξεί να βοηθήσει τους κυπριακούς δήμους να γίνουν πιο πράσινοι, να τονώσει την οικονομία και να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών».

Καθιέρωση συστήματος προϋπολογισμού άνθρακα

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι από τους Κύπριους ερωτηθέντες (62%) δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης συστήματος προϋπολογισμού άνθρακα, το οποίο θα κατανέμει ετησίως συγκεκριμένο αριθμό μονάδων άνθρακα που θα χρησιμοποιούνται για προϊόντα ή υπηρεσίες με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, δηλαδή προϊόντα που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης, πτήσεις, κρέας κ.λπ.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Κυπρίων τάσσονται υπέρ αυτού του μέτρου ανεξαρτήτως εισοδήματος (το 62% των ερωτηθέντων χαμηλού εισοδήματος, το 62% των ερωτηθέντων μεσαίου εισοδήματος και το 64% των ερωτηθέντων υψηλού εισοδήματος).

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα