ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Μέχρι το απόγευμα απαντήσεις για Astrazeneca

26 Μαΐου 2021, 12:57

images

Το θέμα με το εμβόλιο της Astrazeneca θα έχει λήξει μέχρι το απόγευμα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Προεδρικό.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένει την τεκμηριωμένη απάντηση των συμβούλων του Υπουργείου και αν η απάντηση των συμβούλων δεν είναι επαρκής και τεκμηριωμένη, τότε το Υπουργείο θα αποταθεί στο εξωτερικό και στα αρμόδια σώματα που μπορούν να το συμβουλεύσουν. Ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν παίζει με την υγεία του κόσμου και για αυτό το λόγο ζήτησε την άποψη των επιστημόνων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν επηρεάζεται και ότι ο κόσμος θα πρέπει προχωρεί στη λήψη της, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι ειδικοί στην Κύπρο. Ο Υπουργός ανέφερε ότι θα προχωρήσει ο επαναπρογραμματισμός της δεύτερης δόσης, ότι υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση που οφειλόταν στην καθυστέρηση παραλαβής των εμβολίων από τη συγκεκριμένη εταιρεία, αφού με την συγκεκριμένη εταιρεία υπάρχει μια ανακολουθία σχετικά με την προμήθεια. Τα εμβόλια που έπρεπε να παραληφθούν την προηγούμενη εβδομάδα θα παραληφθούν την ερχόμενη Κυριακή, είπε, και θα αρχίσει ο επανακαθορισμός της δεύτερης δόσης.

Κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αφού μόνο έτσι, όπως ανέφερε, θα υπάρχει επαρκής προστασία.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συμβουλευτούν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, είπε ότι ο ΕΜΑ έχει ήδη δώσει οδηγίες για το θέμα ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος οργανισμός και έχει εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου. Πρόσθεσε ότι κάποιες χώρες κάνουν αξιολόγηση κινδύνου και αποφασίζουν για κάποια ηλικιακά όρια. Είπε ότι αυτό αναμένει και ο ίδιος και αν οι εισηγήσεις των ειδικών, δεν προκρίνουν κατά πλειοψηφία κάτι συγκεκριμένο, τότε όπως είπε, θα γίνει η ανάλογη αξιολόγηση κινδύνου και στην Κύπρο. Αυτό όπως ανέφερε, μπορεί να γίνει από οίκο στο εξωτερικό. Παράλληλα είπε ότι αναμένει από την Επιστημονική Επιτροπή, επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη και όχι να υποβληθεί η προσωπική άποψη του κάθε μέλους της Επιτροπής.

Όσον αφορά τις ποσότητες των εμβολίων που αναμένονται, είπε ότι για τον Ιούνιο θα παραληφθούν 201.000 δόσεις Pfizer, γύρω στις 24.000 δόσεις Moderna, 35.000 Johnson & Johnson και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση γύρω στις 90.000 AstraZeneca οι οποίες επαρκούν για τις δεύτερες δόσεις, ωστόσο πιθανόν να μην αρκούν για περαιτέρω δόσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορεί να προχωρήσει κανονικά το εμβολιαστικό πλάνο, λόγω του θέματος που προκύπτει με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Υπουργός ανέφερε ότι με βάση τις ποσότητες που αναμένονται, ο στόχος του να εμβολιαστεί το 65% θα επιτευχθεί από τις δόσεις των υπολοίπων εμβολίων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου συνεχίζει κανονικά και τρέχει με γοργούς ρυθμούς. «Έχουμε καλύψει σχεδόν το 51% με την 1η δόση και πέραν του 23% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Είμαστε στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι όποιες αποφάσεις για το AstraZeneca θα αφορούν και το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι παρόμοιας τεχνολογίας, ανέφερε ότι όσον αφορά τον χειρισμό δεν έχει σχέση το ένα εμβόλιο με το άλλο και αυτή τη στιγμή αυτό που μελετάται είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες.

Καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Σε ερώτηση κατά πόσο αλλάζει κάτι όσον αφορά την κατανομή του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ σε σχέση με τις απολαβές των γιατρών και κατά πόσο έχουν κάποιοι εκμεταλλευτεί το σύστημα καταχρηστικά, ο Υπουργός ανέφερε ότι σε όλα τα συστήματα υγείας που εφαρμόστηκαν υπήρξαν καταχρήσεις και ότι είναι ένα φαινόμενο που είναι εις γνώσιν τους και γίνονται συνεχώς ενέργειες για καταπολέμηση του φαινομένου.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει οδικός χάρτης που του έχει υποβληθεί εδώ και μήνες για τις ενέργειες και δράσεις που γίνονται για να μειωθούν οι σπατάλες και οι καταχρήσεις στο σύστημα, όπως η ένταξη κανονισμών, πρωτοκόλλων, ξεχωριστοί προϋπολογισμοί ανά ειδικότητα κ.α.

Όσον αφορά υπέρογκα ποσά που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, σημείωσε ότι δεν σημαίνει ότι τα υπέρογκα ποσά παραπέμπουν αμέσως σε κατάχρηση, αλλά είναι ποσά που τα εισέπρατταν κάποιοι δικαιωματικά και πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αυτό είπε, δεν μας εκπλήσσει και οδηγός μας δεν είναι πιθανόν αυτά που θεωρούνται υπέρογκα ποσά, αλλά αν υπάρχουν λόγοι σπατάλης. Σημείωσε ότι και σε αυτό το θέμα γίνονται πάρα πολλές ενέργειες όπως η ενίσχυση του Τμήματος Εκδίκασης Απαιτήσεων, αλλαγή στο σύστημα πληροφορικής και όπως είπε είναι μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης.

Ερωτηθείς κατά πόσο στις αυξημένες δαπάνες για το ΓεΣΥ τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται οι δαπάνες της πανδημίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι αυξημένες δαπάνες για το ΓεΣΥ τα τελευταία χρόνια δεν είναι οι δαπάνες της πανδημίας, αλλά οι δαπάνες που είχαν προϋπολογιστεί για να προσφερθούν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όπως επένδυση σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό στα δημόσια νοσηλευτήρια, σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού όπως είπε έχουν αυξηθεί κατά μερικές εκατοντάδες οι θέσεις εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια τόσο σε ιατρικό όσο και σε παραϊατρικό προσωπικό, στη διοίκηση και σε προσωπικό πρώτης γραμμής. Αυτή, ανέφερε, ήταν η στρατηγική και η πολιτική της Κυβέρνησης, όπως μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού προσφερθεί ακόμα πιο υψηλό επίπεδο φροντίδα υγείας με επιστέγασμα την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Απάτη με rapid test

Ερωτηθείς για δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» για απάτη εταιρείας όσον αφορά την προμήθεια rapid test, ο κ. Ιωάννου είπε ότι από ενημέρωση που είχε από την διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ήταν εταιρεία στην οποία είχε κατακυρωθεί η προμήθεια rapid test, διαπιστώθηκε στον έλεγχο που έγινε πριν από την κυκλοφορία τους στην αγορά ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, κι ότι ήταν στην ουσία προϊόντα «μαϊμού».

«Έγινε καταγγελία στην αστυνομία και έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ανακοινωθεί το όνομα της εταιρείας και κατά πόσο θα υπάρξουν κυρώσεις σε αυτήν, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τη διαδικασία, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα και στη συνέχεια μπορεί να ανακοινωθούν.

Διευκρίνισε επίσης ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει κερδίσει κάποια προσφορά στο παρελθόν.

Ερωτηθείς για την επίθεση στο Υπουργείο Υγείας το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, δεν γνωρίζουν τον λόγο και αναμένουν τις έρευνες της Αστυνομίας.

Σχετικά Άρθρα