ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρηματοδότηση για καταπολέμηση ασθενειών και επισιτιστικής κρίσης

26 September 2022, 16:37

images

Τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση ασθενειών, της επισιτιστικής κρίσης καθώς και την προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων παγκοσμίως και της βιοποικιλότητας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας συζητήσεων με παγκόσμιους ηγέτες και διεθνείς εταίρους κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, αναλήφθηκε μία σειρά δεσμεύσεων που αφορούν τα εν λόγω θέματα, τα οποία επιδεινώθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ότι θα διαθέσει €715 εκατ. για το Παγκόσμιο Ταμείο με σκοπό την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, δέσμευση που ανεβάζει τη συνολική συνεισφορά της «Ομάδας Ευρώπη» (ΕΕ και κράτη μέλη) σε ποσό άνω των €4,3 δισ.

Ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση πρόσθετων κονδυλίων ύψους €600 εκατ. για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας στις πλέον ευάλωτες χώρες-εταίρους στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό.

Επιπλέον, η πρόεδρος ανακοίνωσε νέα συνεισφορά ύψους €45 εκατ. σε διάστημα έξι ετών για τη στήριξη της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, παγκοσμίως.

Ακολούθως, μετά το διπλασιασμό της χρηματοδότησης της Επιτροπής για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, θα επενδυθούν €7 δισ. για την προστασία της βιοποικιλότητας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση καταστρώνει εταιρικές σχέσεις για τα δάση με πέντε χώρες: την Ουγκάντα, τη Ζάμπια, το Κονγκό, τη Μογγολία και τη Γουιάνα.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «Η Ομάδα Ευρώπη ανταποκρίνεται στην έκκληση των πολιτών να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια και να προστατευθεί η υγεία μας και η υγεία του πλανήτη μας. Αφού ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε την πανδημία, πρέπει τώρα να συμπράξουμε για να τερματίσουμε άλλες θανατηφόρες ασθένειες, να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και να επιτύχουμε ισότητα».

Προσθέτει ότι «η Ευρώπη θα διαδραματίσει επίσης το ρόλο της στην παγκόσμια πράσινη μετάβαση. Ενόψει της 15ης διάσκεψης των μερών της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα (COP15) τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνουμε μια άνευ προηγουμένου επένδυση για τη στήριξη των εταίρων μας. Καλώ όλους τους διεθνείς χορηγούς να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες μας για τη βιοποικιλότητα».

Η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επανέλθουμε σε τροχιά επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».

«Όπως ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής για το μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ αύξησε σημαντικά τις επενδύσεις της στην εκπαίδευση, η οποία αποτελεί καταλύτη προόδου όσον αφορά όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μ' αυτές τις νέες ανακοινώσεις σήμερα, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συμπράξει μαζί μας για την πραγματοποίηση περισσότερων, δικαιότερων και αποτελεσματικότερων επενδύσεων στους ανθρώπους και στον πλανήτη», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα