ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τριάντα νέα κρούσματα κορωνοϊού

04 Απριλίου 2020, 19:10

images

Στα 30 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο το απόγευμα από τις αρχές. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται ως τώρα στα 426, περιλαμβανομένων και των 10 στις Βρετανικές Βάσεις.

Έως τώρα 33 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με τον ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευτεί.

Όπως αναφέρθηκε τα νέα κρούσματα είναι 30 από σύνολο 698 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Πρόκειται για 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τρία άτομα από το cluster (εστία διασποράς) της Αραδίππου, ένα άτομο από ταξίδι και 13 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Από περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ως υπό διερεύνηση για το ένα βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και το δεύτερο συνδέεται με ταξίδι. Για άλλα οκτώ συνεχίζεται η διερεύνηση.

Τα συνολικά επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν ύστερα από διεκπεραίωση 10 χιλιάδων 154 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, τα μικροβιολογικά τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού και ιδιωτικά εργαστήρια.

Τα 282 από τα 426 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Όπως δήλωσε στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η δειγματοληψία από τις περιοχές Πάφου και Αραδίππου άρχισε από το εργαστήριο NIPD Genetics και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, στην Πάφο έχουν προγραμματιστεί 1.000 δειγματοληψίες. Σήμερα έγιναν 186 και μέχρι την Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι 1,000 δειγματοληψίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα να αναφερθούν. Η προσέλευση του κοινού ήταν στο 62% από τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Στην Αραδίππου, υπάρχουν προγραμματισμένες 525 δειγματοληψίες, την Τετάρτη έγιναν 38, εκ των οποίων βρέθηκαν τρία θετικά. Την Παρασκευή έγιναν 153 και σήμερα 334 δειγματοληψίες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται τις προσεχείς ημέρες.

Ο κ. Κωστρίκης είπε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει εντός των εκτιμήσεων της επιστημονικής ομάδας γιατί έχει μια στατιστική και επιδημιολογική λογική σε σύγκριση με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών.

"Είναι νωρίς να μιλήσουμε για οποιαδήποτε ένδειξη. Θα χρειαστούμε ακόμη μερικές ημέρες. Η επόμενη βδομάδα είναι σημαντική γιατί θα μας βοηθήσει να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογική συμπεριφορά του ιού μετά την αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων", επεσήμανε

Πρόσθεσε πως "η προσπάθεια συνεχίζεται. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμβολή σας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε και συνεχίστε  να το κάνετε, για εσάς, για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, για την κοινωνία. Ενόσω δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία η αυτοπροστασία παραμένει η πιο καλή μέθοδος αντιμετώπισης του ιού", ανέφερε.

Ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 37 άτομα, τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αναμένεται να γίνουν συνολικά έξι εξιτήρια και τέσσερις εισαγωγές στο νοσοκομείο αναφοράς.

"Συνολικά δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή κατάσταση", ανέφερε, σημειώνοντας πως η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Υπογράμμισε πως στα θετικά της ημέρας, καταγράφεται η αποσωλήνωση ενός ακόμα ατόμου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, το οποίο παραμένει νοσηλευόμενο σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα. Ο πρώτος αποσωληνωθείς ασθενής έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου για περαιτέρω νοσηλεία, επεσήμανε

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίπτωση του ιού SARS-CoV-2 στο νευρικό σύστημα, επεσήμανε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις γενικά σε άλλοτε άλλο ποσοστό δημιουργούν συμπτώματα από τα διάφορα συστήματα του οργανισμού.

Πρόσθεσε πως η λοίμωξη από τον κορωνοϊό είναι και αυτή μια ιογενής λοίμωξη η οποία μπορεί να προκαλέσει τέτοια συμπτώματα. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο.

"Ειδικά για το νευρικό σύστημα, όπως είπα και χθες, πέραν της σε σχετικά μεγαλύτερους αριθμούς εμφανιζόμενης υπογευσίας ή αοσμίας, έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις συμπτωμάτων λόγω επίδρασης του ιού στον εγκέφαλο ή τα περιφερικά νεύρα. Τόσο για τις επιδράσεις αυτές, όμως, όσο και για τις επιδράσεις σε άλλα συστήματα του οργανισμού, χρειάζονται μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες, που θα μας καθορίσουν αν τα νευρολογικά ή άλλα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός διαφοροποιούνται και σε ποιο βαθμό από αυτά που γνωρίζουμε σε άλλες ιώσεις. Τα νούμερα παγκόσμια είναι ακόμα μικρά και δεν θα πρέπει να οδηγούμαστε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση σε γρήγορα συμπεράσματα", κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα