ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις εισηγήσεις στο υπουργικό, σε αναμονή οι χαλαρώσεις

26 Ιανουαρίου 2022, 07:07

images

Αναβολή για την ερχόμενη εβδομάδα πήραν οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων για μικρές χαλαρώσεις στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, κατόπιν εισήγησης του υπουργού υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους επιδημιολόγους. Ο υπουργός αναμένεται να θέσει αύριο τρεις εισηγήσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της επέκτασης του test to stay σε νοσοκομεία και σώματα ασφαλείας.

Η διαδικασία εφαρμογής του μέτρου και η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής του όμως, θα συμφωνηθούν μετά από διάλογο με τον ΟΚΥπΥ και τις συντεχνίες των εργαζομένων στους συγκεκριμένους τομείς, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης έντονων αντιδράσεων, όπως έγινε στην περίπτωση του test to stay στα σχολεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας θα καταθέσει εισήγηση για επέκταση του μέτρου των δειγματοληπτικών ελέγχων στα νηπιαγωγεία, υπό την προϋπόθεση να είναι προαιρετικό και κατόπιν συγκατάθεσης των γονέων.

Η τρίτη εισήγηση, αφορά στη διαδικασία αποδέσμευσης των στενών επαφών με την αντικατάσταση του PCR test κατά την 7η μέρα, με rapid test.

Από βδομάδας στο μικροσκόπιο οι χαλαρώσεις

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, έθεσε επί τάπητος εισηγήσεις για μικρές χαλαρώσεις επικαλούμενος τη σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών.

Ωστόσο, μέλη της επιστημονικής ομάδας εξέφρασαν ενδοιασμούς με τον κ. Χατζηπαντέλα να εισηγείται αναβολή των χαλαρώσεων για μια εβδομάδα.

Συνεπώς, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται ότι θα εξεταστεί εισήγηση σύμφωνα με την οποία να επιτρέπεται σε ανεμβολίαστα παιδιά 12 έως 18 ετών, κατόπιν προσκόμισης rapid test, η είσοδος σε χώρους όπου μπορούν να παρευρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες. Παράλληλα, αναμένεται να εξεταστούν χαλαρώσεις στις οικογενειακές συναθροίσεις.

Χθες τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.546 από 99.308 διαγνώσεις. Οι νοσηλείες σημείωσαν ελαφριά αύξηση, καθώς ανήλθαν στις 223 από 221 τη Δευτέρα, ενώ στους 71 κυμαίνονται οι σοβαρά νοσούντες ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα