ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τους 4 πυλώνες της μελλοντικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής ΕΕ παρουσίασε η Επ. Κυριακίδου

25 Νοεμβρίου 2020, 14:53

images

Τη νέα φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη, με στόχο να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα και προσιτά φάρμακα και να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα, την καινοτόμο ικανότητα και τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ, ενέκρινε η Κομισιόν και παρουσίασε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η στρατηγική θα επιτρέψει στην Ευρώπη να καλύψει τις φαρμακευτικές της ανάγκες, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, μέσω ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μελλοντικού και ανθεκτικού στην κρίση φαρμακευτικού συστήματος της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική στρατηγική της Ευρώπης έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

- Εξασφάλιση πρόσβασης σε προσιτά φάρμακα για ασθενείς και αντιμετώπιση των μη ικανοποιημένων ιατρικών αναγκών (π.χ. στους τομείς της μικροβιακής αντοχής, του καρκίνου, των σπάνιων ασθενειών).

- Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ και της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, ασφαλών, αποτελεσματικών και πιο πράσινων φαρμάκων

- Ενίσχυση των μηχανισμών ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων και αντιμετώπιση της ασφάλειας του εφοδιασμού

- Διασφάλιση ισχυρής φωνής της ΕΕ στον κόσμο, προωθώντας υψηλό επίπεδο ποιότητας, αποτελεσματικότητας και προτύπων ασφάλειας.

Η στρατηγική αντλεί διδάγματα από την αρχική αντίδραση στην πανδημία COVID-19, και καθιστά τον φαρμακευτικό τομέα της Ευρώπης καλύτερα προετοιμασμένο και πιο ανθεκτικό. Παρουσιάζει συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, της διαθεσιμότητας και της προσιτής τιμής των φαρμάκων. Υποστηρίζει διαφοροποιημένες και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, διασφαλίζοντας την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της  ΕΕ στον κόσμο και προωθεί περιβαλλοντικά βιώσιμα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η στρατηγική θα διασφαλίσει επίσης ότι η φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιστημονικών και εμπορικών μετασχηματισμών. Θα υποστηρίξει καινοτομίες με επίκεντρο τον ασθενή και θα προσαρμόσει τις ψηφιακές και τεχνολογικές αλλαγές.

Κατά την παρουσίαση της στρατηγικής, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι "τα παγκοσμίως προσβάσιμα και προσιτά φάρμακα είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε ό,τι μπορούμε να παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη στους πολίτες μας".

Όπως είπε, "αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που χτίζουμε και γι `αυτό θεωρούμε τη νέα φαρμακευτική στρατηγική που παρουσιάζουμε σήμερα κεντρικό πυλώνα σε αυτήν την προσπάθεια".

Η Επίτροπος επεσήμανε ότι ο COVID-19 "μάς έχει δείξει τη σημασία των ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων, της οικονομικής προσιτότητας και της προσβασιμότητάς τους όταν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπόκεινται σε πίεση. Μας έδειξε επίσης, μέσω του εμβληματικού έργου για τα εμβόλια COVID-19, τη σημασία της αξιοποίησης της καινοτομίας και της τεχνολογίας και τη διασφάλιση ότι υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα για τη βιομηχανία για την παραγωγή απαραίτητων ιατρικών προϊόντων. Εμείς, ως ρυθμιστικοί φορείς, πρέπει να διαδραματίσουμε βασικό ρόλο - και για μένα, ως Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, αυτό ήταν μια προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα σε αυτήν την εργασία", επεσήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως είπε, "η πανδημία έχει επίσης δείξει πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν ισχυρές αλυσίδες εφοδιασμού που μπορούν να αντέξουν δραστικές αλλαγές και αντέχουν σε διαταραχές. Η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη είναι η απάντησή μας. Είναι η απάντησή μας στις ευπάθειες που εκτίθενται από το COVID-19, αλλά και σε πολλά από τα διαρθρωτικά ζητήματα στο φαρμακευτικό οικοσύστημα πριν από το COVID. Αυτή η στρατηγική είναι το όραμά μας για έναν φαρμακευτικό τομέα που μπορεί να προσφέρει ανά πάσα στιγμή για τους ασθενείς, για μια βιομηχανία που συνεχίζει να είναι παγκόσμιος ηγέτης και Ευρωπαίος πρωταθλητής και είναι το μακροπρόθεσμο όραμά μας για τον τρόπο διασφάλισης της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης".

Η Επίτροπος σημείωσε ότι "επί του παρόντος υπάρχουν 7000 αναγνωρισμένες σπάνιες ασθένειες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων καρκίνων, εκ των οποίων το 95% δεν έχει ακόμη θεραπευτική επιλογή. Αυτό σημαίνει, ότι αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον πόνο ή να θεραπεύονται για τις παθήσεις τους". Όπως εξήγησε "κάθε χρόνο, περίπου 33, 000 ασθενείς πεθαίνουν λόγω της μικροβιακής αντοχής. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών παραμένει περιορισμένη λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μη κερδοφορία. Αυτό σημαίνει ότι χάνονται ζωές επειδή η αγορά αποτυγχάνει. Είναι αδιανόητο ότι παρά τη σημαντική πρόοδο στις θεραπείες που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από την απουσία θεραπείας και πάρα πολλές ζωές που χάνονται λόγω της αποτυχίας της αγοράς να δημιουργήσει κέρδος", τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

"Ταυτόχρονα, η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα", είπε. "Για παράδειγμα, μόνο στην έρευνα, οι παραγωγοί φαρμάκων συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη με πάνω από 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρέχουν 800.000 θέσεις εργασίας και δημιουργούν 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε εμπορικό πλεόνασμα.  Ο φαρμακευτικός τομέας μας είναι ισχυρός, αλλά μπορεί να προσφέρει περισσότερα και μπορεί να προσφέρει καλύτερα. Η καινοτομία βρίσκεται στο κέντρο εδώ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επιστημονικές ανακαλύψεις οδηγούν σε πολλά υποσχόμενες θεραπείες, για παράδειγμα στον τομέα των γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών καθώς και εξατομικευμένων φαρμάκων. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα, η οποία εγκρίθηκε σε μια εποχή που τέτοιες δυνατότητες δεν ήταν ακόμη πραγματικότητα. Πρέπει να προσαρμοστούμε για να αποφύγουμε τα σημεία συμφόρησης και τα κενά των κανονιστικών ρυθμίσεων που παρεμποδίζουν την καινοτομία και τις νέες καινοτομίες", επεσήμανε η Επίτροπος.

Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, η φαρμακευτική στρατηγική θα επικεντρωθεί σε τέσσερις πυλώνες επεσήμανε η Επίτροπος Κυριακίδου:

"Πρώτον, θα υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτόμο ικανότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι όπου σήμερα οι εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές βλέπουν όρια στην έγκριση νέων και καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών, στο μέλλον θα διευκολύνουμε να διασφαλίσουμε ότι για παράδειγμα οι εξατομικευμένες θεραπείες μπορούν να ωφεληθούν και να είναι διαθέσιμες στους ασθενείς. Σημαίνει επίσης ότι, όπου σήμερα οι ρυθμιστικές αρχές και η βιομηχανία ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για τη συλλογή και χρήση δεδομένων για την υγεία: στο μέλλον θα έχουμε έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας που θα επιταχύνει σημαντικά την καινοτομία διασφαλίζοντας την πρόσβαση των ερευνητών σε πολύ μεγαλύτερους πόρους δεδομένων υγείας για τη δουλειά τους".

"Δεύτερον, θα βελτιώσει την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα. Επειδή η καινοτομία έχει νόημα μόνο εάν είναι διαθέσιμη και προσιτή για τον ασθενή. Τα κίνητρα για καινοτομία δεν μπορούν να είναι δωρεάν γεύμα. Πρέπει να εξισορροπούνται με τις υποχρεώσεις διάθεσης ενός φαρμάκου σε όλους τους ασθενείς που το χρειάζονται, όπου κι αν βρίσκονται στην ΕΕ, και σε προσιτή τιμή", σημείωσε.

"Τρίτον, θα αναπτύξει την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ διασφαλίζοντας διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού και αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ασθενών ανά πάσα στιγμή. Στις αρχές του επόμενου έτους, θα ξεκινήσουμε έναν διαρθρωμένο διάλογο με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους για να κατανοήσουμε σαφώς τις φαρμακευτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Η απάντηση σε πολλές από αυτές τις προκλήσεις θα βρεθεί στη φιλόδοξη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής μας νομοθεσίας που σχεδιάστηκε για το 2022.

Αυτή η μεταρρύθμιση θα ανανεώσει το σύστημα κινήτρων, θα μειώσει το ρυθμιστικό φόρτο και τα σημεία συμφόρησης, θα διασφαλίσει μια πιο ανταγωνιστική και σύγχρονη αγορά φαρμάκων και θα διασφαλίσει μια αγορά όπου θα διατίθενται φάρμακα και υπάρχει νομική υποχρέωση εφοδιασμού", ξεκαθάρισε.

"Ο τέταρτος και τελευταίος βασικός στόχος της στρατηγικής στόχος είναι να διασφαλιστεί μια ισχυρή φωνή της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, διασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού και ρυθμιστικό περιβάλλον που να ευνοεί την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Για να γίνει αυτό, θα εργαστούμε για μια πολυμερή συμφωνία για την κατάργηση των τιμολογίων για φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα με τους εμπορικούς μας εταίρους στον ΠΟΕ", επεσήμανε.

"Τελικά, αυτό που αποσκοπεί η διασφάλιση της φαρμακευτικής στρατηγικής είναι ότι η Ευρώπη είναι ένας τόπος όπου τα φάρμακα αναπτύσσονται, κατασκευάζονται και διατίθενται και είναι προσιτά σε όλους τους ασθενείς που τα χρειάζονται - και ανεξάρτητα από το πού ζουν στην ΕΕ. Ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η στρατηγική αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία", σημείωσε.

"Η Κομισιόν δεν μπορεί φυσικά να το κάνει μόνη της. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν τις ανάγκες και να συνεισφέρουν - τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ΜΚΟ, ιδίως οι ενώσεις ασθενών, και φυσικά ο κλάδος. Σήμερα προσθέτουμε ένα άλλο τούβλο στα θεμέλια μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, αλλά μια άλλη σελίδα ενός νέου βιβλίου για να θέσουμε την Ευρώπη σε μια καλύτερη, ισχυρότερη πορεία στη δημόσια υγεία", κατέληξε  η Επίτροπος.

Σχετικά Άρθρα