ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το φθινόπωρο η εφαρμογή ανιχνευτικού προγράμματος αυτισμού

19 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συμφωνία για την υλοποίηση του ανιχνευτικού προγράμματος για τον αυτισμό σε νήπια, καθώς αναμένεται να εφαρμοστεί από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Δρ. Άννα Παραδεισιώτη, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δίνουν έμφαση σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας των παιδιών κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Σχετικά με το ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον αυτισμό, δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο φθινόπωρο και θα προωθηθεί σε συνεργασία με άλλους τρεις φορείς, το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

Εξήγησε επίσης ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αφορά δύο ανιχνευτικές αξιολογήσεις, για νήπια 18 και 24 μηνών και θα γίνεται στο πλαίσιο της εξέτασης από τον παιδίατρο του παιδιού.

Συγκεκριμένα, η εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου θα γίνεται μέσω ερωτηματολογίου, του M-CHAT-R (Modified Checklist for Autism in Toddlers, Revised), το οποίο περιέχει μία σειρά από 20 ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού.

Ακόμη, τα αποτελέσματα από την εξέταση θα ενημερώνουν εάν μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση από ειδικούς γιατρούς και οι γονείς θα μπορούν να συζητήσουν τυχόν ανησυχίες τους με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού τους.

Η Δρ Παραδεισιώτη, δήλωσε επίσης στο YgeiaWatch ότι για άλλα θέματα ψυχικής υγείας γίνεται ήδη παραπομπή, εάν χρειαστεί, από τον προσωπικό γιατρό-παιδίατρο στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, καθώς και από άλλες υπηρεσίες όπως από τα σχολεία, από την Αστυνομία, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) κ.ά. όταν κριθεί απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν αριθμητικά στοιχεία για άτομα με αυτισμό στην Κύπρο

Εκ μέρους του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, αναφέρθηκε στο YgeiaWatch ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία συνολικά για τον αριθμό των ατόμων με αυτισμό στην Κύπρο.

Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν αφορούν τα άτομα που αποτίθενται και εξυπηρετούνται από τον Σύνδεσμο, τα οποία μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 466, εκ των οποίων τα 358 είναι ηλικίας 21 ετών και κάτω και τα 108 είναι ηλικίας 21 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι επικρατεί μία διαχρονική αύξηση των ατόμων που αποτίθενται στον Σύνδεσμο, ανάλογα με τις ανάγκες.

Προστίθεται ότι αρκετοί γονείς παγκύπρια αποτίθενται κυρίως το καλοκαίρι στον Σύνδεσμο και πριν την ένταξη των παιδιών τους στο σχολείο, ζητώντας πληροφορίες για προγράμματα θερινών σχολείων για να στείλουν τα παιδιά επειδή εκείνοι δουλεύουν, ή για την αξιολόγηση των παιδιών τους πριν την ένταξη τους στο σχολείο.

Ακόμη, υπάρχει και λίστα αναμονής για όσους ενδιαφέρονται να αποταθούν στον Σύνδεσμο, μέχρι να εξυπηρετηθούν όλοι, καθώς υπάρχουν μόνο έξι λειτουργοί του Συνδέσμου παγκύπρια.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα