ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το έργο της παιδογκολογικής μονάδας στο Μακάρειο

15 Νοεμβρίου 2019, 13:18

images

Τα παιδιά που έχουν εισαχτεί για νοσηλεία και αντιμετώπιση τα τελευταία 15 χρόνια στην παιδογκολογική - παιδοαιματολογική κλινική του Μακάρειου νοσοκομείου, ανέρχονται στα 27.425.

Το 86% των παιδιών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία στην Κύπρο για το 2018 επιβίωσαν, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, όπως δημοσιεύεται στην έρευνα CONCORD-3, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Hematology τον Ιανουάριο του 2018.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 3% από το 2017. Το ποσοστό ίασης των λεμφωμάτων των παιδιών που αντιμετωπίσθηκαν το 2018 στην κλινική του νοσοκομείου αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ ξεπερνά το 95%.

Για το 2017 τα παιδιά με οξεία μυελογενή λευχαιμία, τα ποσοστά επιβίωσης ανέρχονται στο 60,1%, που επίσης είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Με βάση τις επίσημες δημοσιεύσεις στο Lancet του 2017 και του 2018, τα συνολικά ποσοστά θανάτων σε παιδιά με καρκίνο στην Κύπρο είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες.

Τα στατιστικά αυτά δημοσιεύονται σε παγκοσμίου κύρους ιατρικά και επιστημονικά έντυπα, όπως για παράδειγμα το Lancet, με βάση τα επίσημα στοιχεία του αρχείου πληθυσμού, του αρχείου θανάτων και του αρχείου καρκίνου της Κύπρου και τα οποία υποβάλλονται, επισήμως σε διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς (IARC, International Agencyfor Researchin Cancer, WHO World Health Organization).

Τα εν λόγω στοιχεία τεκμηριώνουν, ότι το μοντέλο που υιοθετήθηκε στην παιδογκολογική - παιδοαιματολογική κλινική από την ίδρυσή της το 1989, είναι αποτελεσματικό αφού το ποσοστό θανάτων και τα ποσοστά ίασης είναι από τα καλύτερα παγκόσμια.

Το έργο της παιδογκολογική μονάδας του Μακάρειου νοσοκομείου ανέδειξε ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στην απάντησή του προς τον βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γιώργου T. Γεωργίου στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.466, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός υγείας οι ιατρικοί λειτουργοί 1ης τάξης με εξειδίκευση στην ογκολογία, αιματολογία και ανοσολογία του παιδιού και του εφήβου που εργάζονται επί μονίμου βάσεως στην παιδοογκολογική - παιδοαιματολογική κλινική του νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ, είναι τέσσερεις ενώ οι εξειδικευμένοι νοσηλευτέςείναι 25.

To κέντρο αποτελείται συνολικά από οκτώ κλίνες. Ο πρώτος θάλαμος διαθέτει 19 κλίνες στον οποίο περιθάλπονται τα παιδιά που χρειάζονται εντατική και υποστηρικτική χημειοθεραπεία και άλλες μορφές αντικαρκινικών ή ανακουφιστικών θεραπειών. Ο δεύτερος θάλαμος, είναι το κέντρο ημερήσιας φροντίδας (Day Care Hospital) όπου προσέρχονται καθημερινά παιδιά, απ’ όλη την Κύπρο, που χρειάζονται θεραπείες ημέρας, δηλαδή εισάγονται το πρωί και μέχρι το απόγευμα επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Όσον αφορά τα βρέφη με καρκίνους που χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις και διενεργούνται στο εξωτερικό, αυτό γίνεται μετά από σχετική έγκριση από το υπουργείο υγείας μέσω του τομέα επιδοτούμενων ασθενών. Ανάλογα με το είδος του καρκίνου που πρέπει να χειρουργηθεί, οι ασθενείς αποστέλλονται στο εξωτερικό, σε υψηλής εξειδίκευσης κέντρο αριστείας. Σε αυτό το κέντρο προσφέρεται η απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη, τεχνολογία και συνολική περίθαλψη έτσι ώστε, να προσφέρεται στα παιδιά η πλέον σύγχρονη και καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Όπως αναφέρεται, η κάθε περίπτωση παιδιού με καρκίνο είναι ξεχωριστή. Από την αρχή της διάγνωσης δημιουργείται μια διεθνής πολυθεματική ομάδα αντιμετώπισης με βάση τα πλέον πρόσφατα διεθνή πρωτόκολλα. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν, εκτός από τους Κύπριους ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων, και γιατροί από το εξωτερικό με βάση τις απαιτήσεις των πρωτοκόλλων θεραπείας που εφαρμόζονται.

Όσον αφορά τις αποφάσεις για τη θεραπεία των παιδιών, που διενεργούνται στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, λαμβάνονται από την εν λόγω εξατομικευμένη πολυθεματική ομάδα (MDT, Multidisciplinary Team Review), με συμμετοχή κορυφαίων εμπειρογνωμόνων από το εσωτερικό και εξωτερικό.

Ειδικότερα οι αποφάσεις για αποστολή παιδιών στο εξωτερικό, λαμβάνονταιμε βάση τα κριτήρια, που απαιτούνται από το πρωτόκολλο της κάθε περίπτωσης, και από την εξατομικευμένη πολυθεματική ομάδα (MDT) για τις περιπτώσεις τις οποίες οι θεραπείες δεν μπορούν να διενεργηθούν στην Κύπρο.

Η έγκριση για αποστολή παιδιών στο εξωτερικό γίνονται μετά από εισήγηση της πολυθεματικής ομάδας παιδογκολογίας ενώ λειτουργεί μηχανισμός έγκρισης και αποστολής παιδιών στο εξωτερικό, με επείγουσες διαδικασίες επί 24ώρου βάσης και η αποστολή των παιδιών στο εξωτερικό γίνεται άμεσα.

Μετά την αποστολή των παιδιών στο εξωτερικό υπάρχει διαρκής ενημέρωση και συνεννόηση με τους γιατρούς στην Κύπρο για την διασφάλιση της ορθής παρακολούθησης της εξέλιξης και της θεραπείας του παιδιού.

Η διαδικασία αποστολή των παιδιών με καρκίνο στο εξωτερικό δεν είναι μια μονοδιάστατη αποστολή, αλλά πρόκειται για αλλεπάλληλες διαδοχικές θεραπείες διαφόρων τύπων, σε διάφορες φάσεις της αντιμετώπισης στην κλινική στην Κύπρο και σε κλινικές στο εξωτερικό, που αρμονικά συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται για να ικανοποιήσουν ολιστικά τις ανάγκες του ασθενούς, στο πλαίσιο του “sharedcare”.

Το “sharedcare” αφορά περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο.

Επίσης, όπως αναφέρεται, παρέχεται ψυχολογική στήριξη τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους από το Μακάρειο νοσοκομείο.

Ωστόσο σημειώνεται ότι είναι ελλιπής η κατάρτιση του επιστημονικού προσωπικού στο Μακάρειο νοσοκομείο, κατά τα τελευταία 15 χρόνια, για την επιδημιολογική στατιστική καταγραφή και ανάλυση της εξέλιξης (ίαση, θάνατος, είδος καρκινικών παθήσεων, επίπτωση) των περιστατικών, που αλλεπάλληλα είχαν αποστολές και επιστροφές στην Κύπρο για συνέχιση της θεραπείας τους.

Το διάστημα αντιμετώπισης και παρακολούθησης όπου μπορεί να επέλθει ο θάνατος ή η ίαση, είναι 10 έτη.

Σχετικά Άρθρα