ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου

26 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου αλλά όχι στην θεραπεία του, αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, καθώς η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες πρόληψης.

Σε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα την αντικαρκινική δράση του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης σε χαιρετισμό του εστίασε στην αγάπη του λαού της Κύπρου για την ελιά και το ελαιόλαδο, τονίζοντας επίσης τις χρήσεις και την αξία του ελαιολάδου στην ιατρική και τη φαρμακολογία.

Ο Δρ Θεόδωρος Φώτσης, καθηγητής Βιολογικής Χημείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Διακεκριμένο Μέλος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών, Ιωάννινα) διασαφήνισε ότι αυτή τη στιγμή το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αξιοποιείται για την πρόληψη και όχι για τη θεραπεία του καρκίνου.

Ωστόσο, «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο, αλλά αυτός είναι ο απώτερος σκοπός», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην αξία της μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση και την ανάπτυξη ισχυρών οικογενειακών δεσμών ως εκφράσεων ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής.

Πώς βοηθά το ελαιόλαδο στην υγεία

Σύμφωνα με τον κ. Φώτση, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EVOO) περιέχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων που σχετίζονται με καρδιοπροστατευτική δράση και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και εξαρτώνται από την ποικιλία της ελιάς, το περιβάλλον, το στάδιο ωρίμανσης και την τεχνολογία εκχύλισης που χρησιμοποιείται.

Όπως απέδειξαν έρευνες, το κανονικό ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο, τα οποία δεν έχουν μετρήσιμες συγκεντρώσεις πολυφαινόλης δεν είχαν καμία επίδραση στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Από την άλλη, όλα τα EVOO ανέστειλαν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την παρουσία αγνώστων ακόμη δραστικών ενώσεων στα EVOOs που απουσιάζουν από το κανονικό ελαιόλαδο, πιθανότατα πολυφαινολικής φύσης.

Ο Δρ Αναστάσιος Κεραμιδάς, καθηγητής Ανόργανης και Βιοανόργανης Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, επεξήγησε τη σύσταση του ελαιολάδου, αλλά και τις ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται, βασιζόμενες στη βιοχημική δράση των φαινολών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για την παρασκευή παραγώγων τους στοχεύοντας στην αύξηση της δραστικότητάς τους σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Όπως ανέφερε, «ένα παράδειγμα είναι οι τοκοφερόλες οι οποίες είναι ισχυρά λιπόφιλα αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την τοξική δραστικότητα των ενεργών μορφών οξυγόνου οι οποίες μπορούν να επιφέρουν καρκινογένεση».

Σύμφωνα με τον κ. Κεραμιδά, τα αποτελέσματα ερευνών είναι ενθαρρυντικά και πιθανόν να οδηγήσουν στο μέλλον στην παρασκευή νέων φαρμάκων τα οποία θα αντικαταστήσουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αντικαρκινική θεραπεία και έχουν μεγάλη τοξικότητα.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα