ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το 60% θετικών περιστατικών χρησιμοποίησε την ηλ. πλατφόρμα ιχνηλάτησης

03 September 2021, 06:00

images

Για τις αλυσίδες μετάδοσης, την προετοιμασία για άνοιγμα των σχολείων αλλά και τη διαδικασία χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μας ενημερώνει ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Όπως δηλώνει ο κ. Σιλβέστρος στο YgeiaWatch, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δουλεύει πολύ αποτελεσματικά και επίσης τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πήγε αρκετά καλά καθώς περίπου 60% των κρουσμάτων καταχώρισαν τα στοιχεία τους μόνοι τους μέσω της πλατφόρμας χωρίς καμία δυσκολία. 

Διαδικασία Χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ιχνηλάτησης

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Σιλβέστρος, όταν ένα άτομο βρεθεί θετικό στον covid-19, λαμβάνει έναν κωδικό στο κινητό του μαζί με ένα σύνδεσμο. Αυτός ο σύνδεσμος οδηγεί στην ηλ.πλατφόρμα, όπου θα συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία, όπως διεύθυνση, χώρο εργασίας, ταυτότητα, προσωπικό γιατρό που κοινωνικοποιήθηκε, με ποιους ήρθε σε επαφή κ.ά.

«Αυτά τα στοιχεία συλλέγονται ούτως ή άλλως μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, αλλά για να μην περιμένει το τηλεφώνημα ιδιαίτερα σε περιόδους με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων γίνεται η επιλογή της χρήσης της πλατφόρμας», σημειώνει.

Το όφελος ουσιαστικά της πλατφόρμας, όπως αναφέρει είναι να κερδηθεί χρόνος από την ομάδα ιχνηλάτησης σε περιόδους όπου τα κρούσματα είναι πολλά και να εντοπιστούν άμεσα τα κρούσματα.

Επίσης, όπως προσθέτει, μέσω της πλατφόρμας μπορεί να αποφευχθούν λάθη στην εισαγωγή των δεδομένων αφού προφορικά κάποια πράγματα είναι δυσκολότερο να διατυπωθούν.

Αλυσίδες μετάδοσης 

Αναφορικά με τις αλυσίδες μετάδοσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολύ ξεκάθαρη εικόνα, αναφέρει ο κ. Σιλβέστρος. «Οι αλυσίδες μετάδοσης είναι πολύ μικρές, και εντοπίζονται συνήθως ενδοοικογενειακά και στην Εθνική Φρουρά. Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτή την περίοδο που να μας απασχολεί».

Προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνει ότι «βρισκόμαστε στην προετοιμασία έτσι ώστε να εφαρμοστούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων που θα προκύψουν».

Συγκεκριμένα,  επισημαίνει, οργανώνεται ομάδα διαχείρισης επαφών στο υπουργείο παιδείας και πρέπει να υπάρχει και μια τηλεφωνική γραμμή στο υπουργείο παιδείας για διαχείριση των αλυσίδων μετάδοσης, όπως μας πληροφορεί.

1500 μαθητές τα κρούσματα των τελευταίων 4 εβδομάδων

Όπως αναφέρει ο κ. Σιλβέστρος είναι σημαντικό να γίνεται προετοιμασία για τη διαχείριση μιας έξαρσης, αφού το 15% των κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων ήταν μαθητές. «Φανταστείτε να ήταν ανοιχτά τώρα τα σχολεία τι θα γινόταν», κατέληξε.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου


 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα