ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το 10% του πληθυσμού της Κύπρου έχει διαβήτη

14 Νοεμβρίου 2019, 17:47

images


Ποσοστό περίπου 10% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, κατατάσσοντας τη χώρα στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε πως αποτελεί ευθύνη όλων η προστασία του εαυτού μας και της οικογένειάς μας.

Σε χαιρετισμό του, σε συνέντευξη Τύπου για την παγκόσμια ημέρα διαβήτη 2019, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι πλείστες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν και οι επιπλοκές τους να αποφευχθούν με μόνο κάποιες τροποποιήσεις στην καθημερινότητα, για να προσθέσει πως το υπουργείο του αντιμετωπίζει το θέμα του διαβήτη με μεγάλη σοβαρότητα.

Όπως ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο μέσα από προγράμματα και δράσεις επενδύει στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της νόσου, συμπληρώνοντας ότι μέσω της εθνικής επιτροπής για τον σακχαρώδη διαβήτη, πραγματοποιούνται δράσεις, στοχεύοντας στην ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας, στη βάση των διεθνών προτύπων και την επιστημοσύνη και τα δεδομένα της Κύπρου.

Συνέχισε λέγοντας ότι το υπουργείο υγείας έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των διαβητολογικών κλινικών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ όσο και την ενθάρρυνση για τη δημιουργία τέτοιων ολιστικών κέντρων και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, είπε ότι με την εισαγωγή της Α’ φάσης του ΓεΣΥ, η εθνική επιτροπή διαβήτη έχει σημαντικό ρόλο και συμβολή στη δημιουργία πρωτοκόλλων, την ένταξη αντιδιαβητικών σκευασμάτων στο συνταγολόγιο και την αναγνώριση της ειδικότητας του διαβήτη, προσθέτοντας ότι παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυλώνα της εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών, των νοσηλευτών και άλλων ενδιαφερόμενων επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στους ασθενείς σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου είπε πως η καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αποσκοπεί στη σωστή ενημέρωση και τη ρύθμιση των ασθενών.

Για τις διαβητολογικές κλινικές, που λειτουργούν στα γενικά νοσοκομεία όλων των επαρχιών, είπε ότι στελεχώνονται σήμερα από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακές κλινικές του εξωτερικού, στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτόκολλων, για τη σωστή διαχείριση του ατόμου με διαβήτη.

«Στα σημαντικά καταγράφεται και η λειτουργία της εξειδικευμένης παιδο-διαβητολογικής κλινικής στο μακάρειο νοσοκομείο, στην οποία είναι τοποθετημένες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής», σημείωσε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «οι προσπάθειες είναι συνεχιζόμενες και εντατικές και γίνονται έχοντας την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση στο επίκεντρο», για να προσθέσει ότι «είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να προβληματίζονται και να αναζητούν ενημέρωση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που μπορεί να επηρεάζει την υγεία τους».

  


Σχετικά Άρθρα