ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τήρηση υποσχέσεων αναμένουν οι οργανωμένοι ασθενείς

29 Μαρτίου 2024, 07:19

images

Τήρηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί από τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας, αναμένουν οι οργανωμένοι ασθενείς.

Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι συνεχίστηκε χθες ενώπιον της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας η συζήτηση που ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 αναφορικά με το θέμα της επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων που παρατηρούνται στην απουσία εξειδίκευσης για την παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος.

«Μετά από 2 χρόνια έντονων προσπαθειών και κατόπιν πιέσεων από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας έθεσαν για πρώτη φορά χρονοδιαγράμματα σε ότι αφορά την εξαγγελία συγκεκριμένων δράσεων προς επίλυση του προβλήματος», σημειώνουν.

Πιο συγκεκριμένα, εντός 1 εβδομάδας ο ΟΚΥπΥ οφείλει να ενημερώσει γραπτώς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αν θα προχωρήσει με τις απαραίτητες ρυθμίσεις ούτως ώστε οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος, σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν, η εισαγωγή τους να γίνεται στην υφιστάμενη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και όχι στους διάφορους Παθολογικούς Θαλάμους. Με αυτό τον τρόπο, υποδεικνύεται, μειώνεται η έκθεση τους σε διάφορους κινδύνους όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Επίσης, εντός 4 εβδομάδων ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσουν δημόσια τα ονόματα του ιατρού/ων καθώς και το κέντρο του εξωτερικού που θα αποσταλούν ούτως ώστε να εκπαιδευτούν και να λάβουν την εξειδίκευση στην Μεταμοσχευτική Ηπατολογία. Η διάρκεια της εκπαίδευσης καθορίζεται με βάση υφιστάμενα πρωτόκολλα.

«Ως οργανωμένοι ασθενείς, αναμένουμε ότι αυτή τη φορά, θα τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις που μας έχουν δοθεί από τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας», καταλήγουν.

Σχετικά Άρθρα