ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα πλάνα για την υγεία στην Κύπρο του αύριο

26 Μαΐου 2021, 14:05

images

Τον 1ο Πυλώνα του  Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο» που αφορά στη Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία, παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την παρουσίαση, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση που αφορά τον τομέα Υγείας, αλλά και συναφείς με αυτόν υπηρεσίες, όπως η Πολιτική Προστασία.

Σημείωσε ότι ο 1ος Πυλώνας αφορά:

-Τη βελτίωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

-Τη δημιουργία Καινοτόμου Συστήματος Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας Δημόσιας Υγείας.

-Το Σχέδιο χορηγιών για αγορά ή αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

-Το Σχέδιο διαπίστευσης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

-Την ανάπτυξη γενικών διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

-Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον αποτελεσματικό χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Δύο χρόνια εφαρμογής ΓεΣΥ

Ο ΠτΔ επεσήμανε ότι η σημερινή παρουσίαση του Πυλώνα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

«Οι πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και οι έντονες θέσεις που έθεταν εν αμφιβόλω την επιτυχία ενός αναλόγου εγχειρήματος, αντί να κάμψουν τη βούληση μας ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα μας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις για κατάρρευση ή αποτυχία της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του τομέα Υγείας διαψεύστηκαν όταν με την αποφασιστικότητα εφαρμογής του Σχεδίου, οι πολίτες και σταδιακά οι επαγγελματίες Υγείας άρχισαν να το αγκαλιάζουν, συνειδητοποιώντας πως ήταν ένα σχέδιο που ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του συνόλου των πολιτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέσα  στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, 892 χιλιάδες δικαιούχοι, έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, 801 χιλιάδες άτομα έχουν επισκεφθεί τον Προσωπικό τους Ιατρό, 631 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν επισκεφθεί Ειδικούς Ιατρούς, 656 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν προμηθευθεί φάρμακα και578 χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται πως μόνο κατά το 2020, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει καλύψει υπηρεσίες φροντίδας υγείας των δικαιούχων του ΓεΣΥ αξίας €780 εκατ. ενώ κατά το τρέχον έτος το ποσό αναμένεται να αυξηθεί πέραν του 60%, καθώς θα ανέλθει σε €1250 εκατ.

Σήμερα το ΓεΣΥ λειτουργεί με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% των ενεργών ιατρών στην Κύπρο, μεγαλύτερη του 88% των κλινών σε παγκύπρια βάση, καθώς και με συμμετοχή που πλησιάζει το 99% των φαρμακείων και το 100% των εργαστηρίων.

«Το ότι επιτύχαμε να είμαστε μία από τις χώρες που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία, πέραν των θυσιών και της υπομονής του λαού, της προσφοράς των  λειτουργών υγείας, βασίζεται σε ύψιστο βαθμό στο γεγονός ότι το ΓεΣΥ είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή», υπογράμμισε ο ΠτΔ.

Υποστήριξε ότι σαν αποτέλεσμα εφαρμογής του ΓεΣΥ, άλλα και της έντονης πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης για στήριξη του τομέα, σήμερα οι  δαπάνες για την Υγεία φτάνουν στο 9.63% του συνολικού προϋπολογισμού, όταν στο παρελθόν δεν υπερεβαίναν το 2% έως 3%.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, εντάσσεται και ο πυλώνας Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία του Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο», ο οποίος περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση της ετοιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας, ευρύτερα.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των ιδιωτικών, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικές κρίσεις, ενώ περιλαμβάνεται και η χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον αποτελεσματικό χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά Άρθρα