ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα λένε νοσηλευτές - ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση και στελέχωση

30 Μαΐου 2023, 06:00

images

Την πρώτη συνάντηση με τον νέο πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, Μαρίνο Καλλή, θα έχει σήμερα στις 9:30 π.μ. ο κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, για να συζητήσουν το θέμα της συλλογικής σύμβασης, τις προσαυξήσεις μισθών των εργαζομένων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το πρόβλημα υποστελέχωσης .

Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι σχετικά με το θέμα της συλλογικής σύμβασης και των προσαυξήσεων μισθών, η τεχνική επιτροπή που καθορίστηκε, επεξεργάστηκε διάφορα σενάρια, αλλά ο ΟΚΥπΥ παρέμεινε στην προσέγγιση ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ίδιους μισθούς με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων επέμεναν ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί ο ΟΚΥπΥ όπως οι υπόλοιποι ημικρατικοί οργανισμοί στο θέμα αυτό.

«Επεξεργάστηκαν διάφορα σενάρια όσον αφορά το θέμα του κόστους - εμείς σαν οργανώσεις θεωρούμε ότι καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αργυρίδη στο YgeiaWatch, «οι προσαυξήσεις που πρέπει να παίρνει ο κάθε εργαζόμενος, όπως παίρνουν όλοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο».

«Υπάρχει ένα άρθρο στον νόμο του ΟΚΥπΥ που λέει για κάθε τρία χρόνια, αλλά υπάρχει και ένα άλλο άρθρο που λέει ότι η μισθολογική τοποθέτηση των υπαλλήλων και οποιαδήποτε μισθολογικά ωφελήματα καθορίζονται μέσω συλλογικής σύμβασης», διευκρινίζει.

Ως εκ τούτου, «υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί το εμπόδιο των τριών χρόνων, πέραν όμως αυτού πρέπει να συζητήσουμε τρόπους πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο που ισχυρίζεται ο ΟΚΥπΥ ότι έχει με τη νομοθεσία», δηλώνει.

Επίσης, συμπληρώνει ότι παρά το ότι ο νόμος επιτρέπει να υπάρχουν ατομικά συμβόλαια, οι συντεχνίες ζητούν να γίνει μετάβαση από τα ατομικά συμβόλαια στη συλλογική σύμβαση.

«Εμείς λέμε από τη στιγμή που είναι δύο εργαζόμενοι κάνουν την ίδια δουλειά με τα ίδια απαιτούμενα προσόντα, δεν μπορεί να διαφέρει το όφελος μεταξύ των δύο», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ ζητούν από τον ΟΚΥπΥ την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

Συγκεκριμένα, οι βασικές αρχές που έθεσαν στον ΟΚΥπΥ, αφορούν:

-Η ΑΤΑ να καταβάλλεται όπως καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς

-Οι υπάλληλοι να προσλαμβάνονται στη βάση κλιμάκων, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα παίρνουν τις προσαυξήσεις τους όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

Όσον αφορά το θέμα της ΑΤΑ, ο κ. Αργυρίδης σχολίασε ότι «παρόλο που είχε διάφορα θέματα, τελικά έχει συμφωνηθεί και ο ΟΚΥπΥ θα προσαρμοστεί όπως τον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή θα καταβάλλει το μέρος της ΑΤΑ που συμφωνήθηκε στο επίπεδο του υπουργού εργασίας».

Ο κ. Αργυρίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch, πρόσθεσε ότι σε επόμενο βήμα, οι συντεχνίες θα συντονιστούν από κοινού θα αποταθούν σε μια τελευταία προσπάθεια στο νέο ΔΣ του ΟΚΥπΥ για να δουν τις προθέσεις του για τη συλλογική σύμβαση.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, «ο ΟΚΥπΥ ήταν και παραμένει υπέρ της συνομολόγησης μιας συλλογικής σύμβασης, που να καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία, ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του Οργανισμού».

Θα αποταθούν σε ΠτΔ και στη λήψη μέτρων 

Ο κ. Αργυρίδης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για λήψη μέτρων, αφού όπως είπε «εάν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε και εάν ο ΟΚΥπΥ παραμένει στη θέση του ότι δεν υιοθετεί την πρακτική που ακολουθούν οι υπόλοιποι οργανισμοί, δεν θα έχουμε άλλο περιθώριο».

«Θα αποταθούμε και σε πιο ψηλό επίπεδο όπως υπουργό υγείας, ακόμα και πρόεδρο της δημοκρατίας και θα δούμε. Εάν η απόφαση είναι ότι ο ΟΚΥπΥ θα είναι κάτι άλλο από ένα ημικρατικό οργανισμό, τότε θα πάρουμε και εμείς τις αποφάσεις μας», σημείωσε.

Τελεσίγραφο για στελέχωση δημόσιων νοσηλευτηρίων

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτήριων θα συζητήσουν, επίσης, αύριο οι δύο πλευρές, καθώς οι συντεχνίες είχαν αποστείλει δύο επιστολές στον ΟΚΥπΥ για το εν λόγω θέμα.

«Είχαμε στείλει δύο επιστολές, υπό τη μορφή τελεσιγράφου ή πρόθεσης μας να πάρουμε μέτρα εάν δεν έχουμε αποτέλεσμα και καθορίστηκε αυτή η συνάντηση για να μας πουν ποιες είναι οι απόψεις τους για το κομμάτι της στελέχωσης», αναφέρει ο κ. Αργυρίδης.

Οι συντεχνίες θεωρούν ότι θα πρέπει να μπει ένας Οδικός Χάρτης - ένα χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν όσα συμφώνησαν.

«Δεν λέμε εδώ και τώρα πρόσληψη 140 νοσηλευτών, όμως εδώ και τώρα πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα να μας πουν πότε και με ποιον τρόπο προτίθενται να υλοποιήσουν τη συμφωνία, για να ξέρουμε και εμείς πού πάμε», τονίζει.

Πρόβλημα στελέχωσης ενόψει διακοπών καλοκαιριού

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, στην επιφάνεια έρχεται και το πρόβλημα στελέχωσης που προκύπτει λόγω των καλοκαιρινών διακοπών του νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίδη, «θα πρέπει να λειτουργήσουμε με έναν τρόπο ούτως ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες και να λειτουργούν τα νοσοκομεία, αλλά από την άλλη οι συνάδελφοι να πάρουν αυτό που δικαιούνται όσον αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές όπως όλος ο κόσμος».

Όπως εξήγησε, «υπάρχουν νοσοκομεία που δεν μπορούν να παραχωρήσουν άδειες στο προσωπικό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή, δεν μπορεί να δώσει τρεις εβδομάδες άδεια το καλοκαίρι».

Ακόμη, «υπάρχουν Τμήματα που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό λόγω υποστελέχωσης, όπως είναι οι εντατικές, μεγάλα τμήματα που χρειάζονται μεγάλο αριθμό προσωπικού και δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους αριθμούς γιατί υπάρχει και θέμα ασφάλειας», σημειώνει.

Το ενδεχόμενο πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για κάλυψη του κενού είναι αδύνατο υποδεικνύει ο κ. Αργυρίδης, «αφού αυτοί που προσλαμβάνουν είναι με συμβόλαιο και η μόνη επιλογή που υπάρχει την οποία εξαντλήσαμε, αλλά το προσωπικό πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί είναι με υπερωρίες. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τόσα μεγάλα κενά με υπερωρίες», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπου Χαριλάου, όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό έχει προσληφθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοσηλευτών τα τελευταία χρόνια, και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει διαδικασίες για πρόσληψη άλλων 20 νοσηλευτών.

Όπως ανέφερε, «κάποιοι εξ αυτών θα είναι για τα ΤΑΕΠ και σιγά-σιγά τα οποιαδήποτε κενά υπάρχουν θα καλυφθούν».

«Όσον αφορά γιατρούς στα ΤΑΕΠ, έγιναν οι διαδικασίες και έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα