ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα εμβόλια στην Κύπρο για πολιομυελίτιδα

11 Αυγούστου 2022, 13:00

images

Έπειτα από την εμφάνιση 116 ιών πολιομυελίτιδας από 19 δείγματα λυμάτων φέτος στο Λονδίνο, η πρόληψη για τυχόν επανεμφάνιση της νόσου καθίσταται αναγκαία, εφόσον στην Κύπρο παρέχεται το ανάλογο εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο και διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Δρ Αδάμο Χατζηπαναγή, η πολιομυελίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, κυριότερα όμως τα παιδιά κάτω των 10 ετών.

Τα κυριότερα σημάδια της πολιομυελίτιδας είναι η μυϊκή αδυναμία, ο πόνος και η κατάπτωση, ενώ η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και θάνατο.

Όπως αναφέρει ο Δρ Χατζηπαναγή, υπάρχουν δυο ειδών εμβόλια, το SABIN το οποίο περιέχει ζωντανούς εξασθενημένους ιούς και το IPV που περιέχει νεκρούς ιούς πολιομυελίτιδας. Ακόμη, το SABIN δίνεται από το στόμα, ενώ το IPV δίνεται ενδομυϊκά στο δελτοειδή μυ ή την προσθιοπλάγια επιφάνεια του μηρού.

Τα εν λόγω εμβόλια χορηγούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω κόστους και σε περιοχές με συνεχή ή πρόσφατη εμφάνιση του άγριου τύπου του ιού της πολιομυελίτιδας

Στην Κύπρο παρέχεται συνήθως το IPV, ενώ το OPV δίνεται σε χώρες στις οποίες εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την πολιομυελίτιδα.

Συγκεκριμένα, το IPV στην Κύπρο χορηγείται σε 5 δόσεις του εμβολίου στις ηλικίες 2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 12-18 μηνών και μία επαναληπτική δόση πριν την είσοδο του παιδιού στο σχολείο.

Σημειώνει επίσης ότι και τα δύο εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα με όλα τα υποχρεωτικά εμβόλια της παιδικής ηλικίας.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι σε άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα καθώς και στα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος πρέπει οπωσδήποτε να χορηγείται το εμβόλιο ΙPV και όχι το OPV. Ωστόσο, σε περίπτωση που γίνει κατά λάθος το OPV σε άτομα του περιβάλλοντος ανοσοκατασταλμένων παιδιών αυτοί πρέπει να απομακρύνονται για 4 έως 6 βδομάδες.

Προστίθεται ότι όταν χορηγηθούν τρεις δόσεις του εμβολίου τότε προστατεύεται από πολιομυελίτιδα το 99% των ατόμων.

Πιθανές επιπλοκές από το εμβόλιο 

Αναφορικά με τις επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσουν τα εμβόλια, ο Δρ Χατζηπαναγή αναφέρει ότι το εμβόλιο SABIN σπάνια προκαλεί διάρροια και πολύ σπάνια τη νόσο.

Ακόμη, πριν την εισαγωγή του εμβολίου IPV στις ΗΠΑ ο κίνδυνος εμφάνισης παραλυτικής πολιομυελίτιδας ήταν μία περίπτωση ανά 2,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου OPV.

Ωστόσο, προσθέτει ότι δεν έχουν συσχετιστεί σοβαρές παρενέργειες με το εμβόλιο IPV, ενώ μπορεί να προκαλέσει τοπικό ερεθισμό.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και οι λόγοι αναβολής ή αποφυγής του εμβολίου. Για το SABIN είναι ο πυρετός και σε περιπτώσεις που το παιδί παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα, όπως η κορτιζόνη. Για το IPV η μόνη αντένδειξη είναι η υπερευαισθησία στα συστατικά του εμβολίου συμπεριλαμβανομένου των αντιβιοτικών νεομυκίνη, στρεπτομυκίνη και πολυμυξίνη.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν υπάρχει αντένδειξη χορήγησης του εμβολίου κατά το θηλασμό, ενώ κατά την εγκυμοσύνη αποφεύγεται ο εμβολιασμός λόγω του θεωρητικού κινδύνου προσβολής του εμβρύου αν και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Αν είναι απαραίτητη άμεση προστασία της εγκύου προτείνεται το IPV.

Ιστορικό της πολιομυελίτιδας

Η νόσος της πολιομυελίτιδας, ήταν σημαντική αιτία θανάτου στον κόσμο, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες.

Μάλιστα, πριν την εισαγωγή του εμβολίου κατά της νόσου, περίπου 20,000 περιστατικά πολιομυελίτιδας αναφέρονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα